Conform aceluiaşi sondaj prezentat într-un comunicat remis Agerpres, 29,5% dintre români se declară fumători, în timp ce procentul nefumătorilor este de 69,5%, iar 1% dintre respondenţi au declarat că nu ştiu sau nu răspund.
Legea împotriva fumatului în spaţii publice se bucură de aprobarea a peste două treimi din populaţie. Astfel, 70,3% dintre români sunt de acord ca fumatul să fie interzis în toate spaţiile publice, inclusiv în baruri şi cafenele, în timp ce 28,7% nu sunt de acord cu această măsură. Totodată, procentul nonrăspunsurilor (1%) este şi în cazul acestei întrebări foarte scăzut, semn că dezbaterile intense generate de legea împotriva fumatului au condus la o cristalizare puternică a opiniilor populaţiei, potrivit sursei citate.
Faptul că procentul românilor care se declară nefumători este practic egal cu acela al respondenţilor care susţin interzicerea fumatului în spaţiile publice nu trebuie interpretat însă în sensul unei suprapuneri perfecte între cele două segmente. Majoritatea nefumătorilor este de acord cu această lege, dar acest fapt nu înseamnă că în rândul celor care nu fumează nu există şi un procent important care consideră neavenită interzicerea fumatului în toate spaţiile publice, se arată în comunicatul citat.
De asemenea, adaugă sursa citată, în analiza acestor date trebuie ţinut cont şi de faptul că sondajul a fost realizat imediat după intrarea în vigoare a legii împotriva fumatului. Acest fapt înseamnă că există un nivel ridicat al aşteptărilor şi rămâne de văzut în ce măsură aplicarea efectivă a legii va reuşi să răspundă acestora sau dacă efectele ei negative vor începe să erodeze sprijinul de care se bucură la ora actuală în rândul românilor, se afirmă în comunicat.
‘Barometrul INSCOP – Adevărul despre România’ a fost realizat de Inscop Research la comanda ‘Adevărul’, în perioada 21-28 martie 2016. Volumul eşantionului a fost de 1.063 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eşantionului este multi-stratificat, probabilistic, iar metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.
Chestionarele au fost aplicate în 39 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 92 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate). Eşantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului populaţiei din 2011.