Cel mai mare creditor este Raiffeisen Bank, care are o creanţă acceptată de 2,3 miliarde de lei asupra asigurătorului. Abia apoi urmează Fondul de Garantare a Asigurărilor, care trebuie să plătească, teoretic, daunele aferente poliţelor emise de Astra, şi care s-a înscris la masa credală cu o sumă de 707 milioane de lei. Pe locul trei se află tot o bancă, BCR, care susţine că are de recuperat 154 de milioane de lei. Abia apoi urmează Compania de Autostrăzi, care are o creanţă admisă de 135 de milioane de lei, Biroul de Asigurări Carte Verde din Ungaria, cu 97 de milioane de lei şi ANAF, care are de recuperat aproape 30 de milioane de lei.
Potrivit unor surse din piaţă, creanţa Raiffeisen reprezintă o asigurare de risc financiar de neplată. Cu alte cuvinte, Astra a emis, în favoarea băncii, poliţe de asigurare pentru unul sau mai multe credite acordate de Raiffeisen, iar banca s-a protejat în acest fel de riscul ca creditele să nu mai fie rambursate. Suma cu care banca s-a înscris la masa credală este sub condişie, sub rezerva producerii riscului asigurat.
ECONOMICA.NET a solicitat Raiffeisen Bank explicaţii referitoare la această creanţă. Vom publica răspunsul băncii imediat ce va fi disponibil.
Astra Asigurări, odinioară cea mai mare firmă de asigurări din România, deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu,a stat în administrare specială timp de un an şi jumătate, înainte ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să ceară falimentul, în luna august a anului trecut.
În prezent, Astra se află în lichidare, după ce Tribunalul Bucureşti a confirmat falimentul firmei de asigurpri. Decizia a fost atacată cu apel de mai multe firme, despre care se presupune că ar acţiona în numele lui Dan Adamescu. Curtea de Apel Bucureşti va de sentinţa definitivă în acest caz la finalul acestei luni.
La momentul declanşării falimentului, Astra avea 2,5 milioane de poliţe de asigurare lşi 1,8 milioane de clienţi.
Vedeţi ataşat în galerie tabelul preliminar al creanţelor, aşa cum a fost depus de KPMG
Ştirea se actualizează