Cea mai mare investiţie, de 6,35 milioane de euro, vizează Repsol Targovişte SRL, potrivit datelor de la Registrul Comerţului aferente lunii februarie.
La Repsol Băicoi SRL, majorarea este de 3,39 milioane de euro, Repsol Piteşti SRL – 2,78 milioane de euro şi Repsol Târgu Jiu SRL – 2,10 milioane de euro.
„Spaniolii de la Repsol sunt printre puţinii care mai investesc în explorarea petrolieră în România”, spune Artur Stratan, preşedintele Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), din care face parte şi Repsol.
Potrivit acestuia, contractele de explorare a celor patru perimetre vor expira anul acesta sau anul viitor, iar în funcţie de ce vor descoperi, Repsol şi OMV Petrom ar putea prelungi faza de explorare.
Pe de alta parte, perimetrele ar putea fi abandonate, dacă nu vor fi descoperite zăcăminte mari. „Nu vor rămâne în România pentru descoperiri mici”, mai spune Stratan.
Perspective sumbre pentru explorarea petrolieră
Preşedintele ROPEPCA adaugă că sectorul explorării petroliere din România nu are perspective încurajatoare de dezvoltare din cauza unui nou cadru fiscal care ar putea alunga investitorii.
În opinia sa, dacă va fi aprobat noul cadru fiscal cu prevederi precum redevenţe petroliere mai mari sau taxe noi pentru companiile din domeniu, atunci investitorii nu vor mai considera România ca fiind o zonă atractivă, mai ales în contextul ieftinirii petrolului.
Totodată, noul cadru fiscal ar putea avea un impact negativ şi asupra rezultatelor celei de-a 11 runde de concesiuni ce ar putea fi lansată în curând de ANRM şi va cuprinde peste 30 de perimetre de explorare.
„Investiţiile în explorare au un risc mare. Iar când e un cadru fiscal neatractiv şi preţul petrolului este acolo unde este, perspectivele de dezvoltare nu sunt încurajatoare”, conchide Artur Stratan.
Citeşte şi Străinii care au adus cei mai mulţi bani în România în februarie. Top 10 companii
În februarie 2013, Repsol a semnat cu OMV Petrom un contract farm-out (de transfer al drepturilor derivate din acordurile de concesiune petrolieră) prin care Repsol cumpăra o participaţie de 49% pentru zona cu adâncime mai mare de 2.500 – 3.000 de metri a perimetrelor onshore de explorare Băicoi V, Târgovişte VI, Piteşti XII şi Târgu Jiu XIII. Parteneriatul s-a făcut pentru evaluarea potenţialului de hidrocarburi al celor patru perimetre.
Cele două mari companii evaluează împreună datele obţinute în cadrul programului de seismică deja derulat pentru a determina oportunităţile de foraj de explorare. La semnarea contractului, OMV şi Repsol estimau că investiţiile pentru forajul de explorare din zonele amintite se pot ridica la 50 de milioane de euro.
În prima jumătate a anului trecut, în cadrul parteneriatului Repsol-Petrom a fost forată sonda Piscuri, Moreni, Dâmboviţa, constatându-se prezența hidrocarburilor în mai multe formațiuni, iar o alta, Băicoi, a fost suspendată din motive tehnice.