1. Recent Provident a devenit cel mai important angajator britanic din Romania. Ce a însemnat acest lucru pentru Provident, pentru relațiile din cadrul echipei?
Am angajat în mai puțin de o lună peste 3.500 de agenți. Vorbim de o creștere de peste patru ori a echipei Provident în mai puțin de o lună. Acum avem peste 4.500 de angajați în echipa noastră și am intrat astfel în top 50 angajatori din România. Nu a fost un proces ușor, dat fiind și timpul foarte scurt de implementare. A fost un efort comun, al întregii companii, am implicat mai mult de 40 de persoane în acest proiect, insa acesta era momentul in care a devenit evidenta necesitatea crearii unei structuri interne de agenti de vanzari. O dată din perspectiva noilor reglementari fiscale și apoi pentru că am văzut o oportunitate în consolidarea și motivarea echipei de vânzări, care să funcționeze ca entitate internă, având competențe strategice și de control asupra business-ului pe care îl generează.
Avem acum o rețea regională de mărimea unei bănci mari în România și vrem să ne extindem în continuare.
2. Ce cultură organizațională are Provident?
Cred că ceea ce ne caracterizeaza cel mai bine este latura umană a business-ului. Comportamentul și atitudinea în relația cu clienții țin cont de nevoile, dorințele și aspirațiile lor. Ne bazăm foarte mult pe spiritul antreprenorial dezvoltat de-a lungul anilor de angajații nostri de pe vremea când aceștia erau colaboratori independenți. Încurajăm angajaţii să lucreze cu responsabilitate și investim destul de mult în dezvoltarea lor profesională. Avem criterii clare de avansare în ierarhie astfel încât toți angajații stiu că munca lor este răsplătită.
Oferim bonusuri în funcție de rezultate, sesiuni de training personalizate pentru pentru toți angajații, de la simple sesiuni de introducere în profilul pieței financiare și până la cursuri avansate de vânzări.
Un alt aspect important este grija pe care o avem legată de programele de ‘career development’. Doar în anul 2015 au fost promovați peste 70 de angajați pe poziții superioare în cadrul Provident, iar datele noastre interne ne arată că unul din cinci angajați își schimbă postul în cadrul companiei. Promovările se fac din interior, strategie care a motivat foarte mult personalul. Foarte mulți angajați din top&middle management au fost la un moment dat într-o poziţie de entry level.
3. Ce deosebiri există, daca există, între cultura organizationala britanică și cea romanească ?
Cred că organizațiile românești sunt mai vii și mai relaxate, în timp ce britanicii sunt mai asezați, poate puțin conservatori. Când te uiți în schimb la servicii, englezii excelează în customer support, ceea ce ne face pe noi norocoși să facem parte dintr-un grup cu o lungă tradiție în piața serviciilor financiare. Am importat foarte mult know-how de la Grup (n.r. Provident face parte din Grupul britanic International Personal Finance – IPF), oamenii noștri merg anual la training-uri internaționale, avem proiecte la nivel de Grup și suntem foarte conectați unii de ceilalți. Cel mai important lucru este să gasesti soluția. Iar noi reușim să facem asta, împreună, indiferent de cât de diverși suntem din punct de vedere cultural.
După părerea mea, succesul unei culturi nu este generat neapărat de un model sau de un șablon de management împrumutat din altă parte, ci de capacitatea liderilor unei organizații să fie ei înșiși și să poată lucra cu echipe cât mai diverse.
4. Unii angajatori spun că reușesc să găsească tot mai greu lucrători în România. Cum a reușit Provident să angajeze 3.500 de oameni într-un timp atât de scurt?
Sunt două aspecte aici. Piaţa muncii a arătat semne clare de dinamizare, creând noi oportunităţi în carieră pentru angajaţi începand cu 2015 și continuând în forță și în 2016. De partea companiilor, este clar că timpul mediu de ocupare a unei poziții a crescut. Și noi, pentru unele poziții găsim foarte greu specialiști (IT, marketing etc ). În ceea ce privește angajarea celor 3.500 de agenți de vânzări, situația este puțin diferită. Noi lucram cu ei și înainte, însă sub formă de colaborare; asta înseamnă că nu am luat de la zero tot procesul de recrutare. În schimb, ceea ce ne-a surprins plăcut a fost rata foarte mare de răspuns pozitiv la oferta noastră de angajare, de aproape 100%, ne arată clar că a fost o așteptare din partea colegilor noștri de a beneficia de stabilitatea oferită de un contract de muncă, dublat de o schemă de bonificație a performanței. Am avut multiple întâlniri cu agenții noștri și de fiecare dată se ridica întrebarea legată de angajarea lor. Comparativ cu alte țări, românii preferă să fie angajați în loc să fie mici antreprenori.
5. Cum vedeți creșterea economică din 2016 din perspectiva afacerilor Provident?
Romania este mult mai atractivă pentru investitorii străini, în contextul în care și percepția față de climatul economic, politic și social românesc înregistrează o creștere în comparație cu ultimii ani.
Noi suntem în trendul de creștere a business-ului în 2016. La nivel de strategie, vizăm modernizarea modelului de business și integrarea noilor tehnologii în procesele operaționale. Totodată, vom continua să investim în dezvoltarea portofoliului cu produse conexe sau noi, cum ar fi asigurări, împrumuturi prin card bancar sau credite destinate micilor antreprenori.