Dinamica fenomenului insolvenței a cunoscut evoluții mixte în anul 2015: numărul de companii care și-au declarat insolvența s-a redus semnificativ (10.500 de firme, cifra înjumătățindu-se comparativ cu anul 2014). Cu toate acestea, evoluția favorabilă a fost contrabalansată de o majorare a incidenței de astfel de cazuri în rândul firmelor de mari dimensiuni.
Numărul total de firme aflate în insolvență la finalul anului 2015 a ajuns la 43.500, comparativ cu 48.500 în decembrie 2014. Reducerea numărului de insolvențe la nivel agregat este cauzată în principal de scăderea numărului microîntreprinderilor, înjumătățit în anul 2015. Majoritatea corporațiilor și întreprinderilor mijlocii nou intrate în insolvență au capital majoritar privat și activează în sectorul serviciilor (o treime) și în industrie (35 la sută).
În acest context, rolul în economie al companiilor nefinanciare aflate în insolvență s-a majorat ușor, dar se menține la niveluri relativ reduse (acestea generează circa 3 la sută din valoarea adăugată și cifra de afaceri a companiilor nefinanciare). Firmele aflate în insolvență păstrează un rol ridicat și în creștere în distorsionarea disciplinei la plată în economie.
Restanțele totale generate de aceste firme s-au majorat cu 17 la sută în perioada iunie 2014- iunie 2015, dinamica fiind divergentă față de evoluția la nivel agregat (restanțele generate de ansamblul sectorului companiilor s-au diminuat cu 10 la sută în același interval).
Companiile în insolvență generau în iunie 2015 circa 22 la sută din restanțele către furnizori și aproape jumătate din sumele restante faţă de stat și alți creditori, valorile fiind în creștere comparativ cu anii precedenți.
Pe de altă parte, rolul companiilor aflate în insolvență în generarea incidentelor de plăţi majore din economie s-a diminuat semnificativ în a doua parte a anului 2015: în decembrie 2015, firmele aflate în insolvență dețineau 17 la sută din volumul incidentelor de plăți majore.
Companiile aflate în insolvență generează jumătate din creditele neperformante din bilanțul băncilor în luna decembrie 2015, majoritatea având o probabilitate redusă să redevină performante. Fără expunerile aferente firmelor insolvente, rata creditelor neperformante în sectorul bancar ar fi de circa 15 la sută în luna decembrie 2015.
Firmele insolvente pot avea efecte negative şi asupra creditorilor externi, deţinând credite de 1,3 miliarde euro primite de la instituţiile financiare externe şi credite de tip mamă-fiică în valoare de 1 miliard euro (în luna septembrie 2015). După cum arată graficele BNR, cei mai mari creditori ai companiilor aflate in insolvenţă sunt bugetul de stat, urmat de bănci.