‘Suntem de mult timp pe o cale periculoasă. Mulţi oameni şi-au pierdut încrederea în instituţii, naţionale sau europene’, afirmă Schultz în acest interviu ce apare marţi şi din care fragmente au fost difuzate luni seară.
Dacă după referendumul din 23 iunie, ‘britanicii părăsesc UE, vor exista şi alte revendicări pentru referendumuri de ieşire’, a prezis el, avertizând contra unei ‘implozii a UE’.
Perspectiva ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană îngrijorează mediile economice şi liderii. Un ‘Brexit’ ar constitui un salt periculos în ‘necunoscut’, a estimat de asemenea şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde.
Premierul britanic David Cameron face campanie pentru menţinerea ţării sale în UE în cursul referendumului. Dar liderul conservator este slăbit de scandalul de evaziune fiscală ‘Panama Papers’ în urma căruia a recunoscut că a deţinut acţiuni la compania offshore a defunctului său tată.
Potrivit lui Schulz, mişcările eurofobe rămân o minoritate dar câştigă teren, aşa cum a arătat victoria recentă a lui ‘nu’ în Olanda într-un referendum privind acordul dintre UE şi Ucraina.