Panama Papers: Percheziţii la sediul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca – oficial

Poliţia panameză a percheziţionat marţi sediul cabinetului de avocatură Mossack Fonseca, aflat în centrul unui scandal de evaziune fiscală numit 'Panama Papers', a anunţat o sursă oficială panameză, relatează AFP.
Economica.net - mie, 13 apr. 2016, 07:13
Panama Papers: Percheziţii la sediul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca - oficial

‘(…) se efectuează o percheziţie, o inspecţie vizuală şi o cercetare la sediul societăţii Mossack’ din capitala panameză, a anunţat într-un comunicat Ministerul Public din Panama, precizând că operaţiuni similare sunt în curs la filiale ale cabinetului de avocatură.

Sistemul financiar panamez face obiectul unor critici severe de la publicarea ‘Panama Papers’, o scurgere de documente în care a fost dezvăluit modul în care Mossack Fonseca a creat societăţi offshore pentru mii de clienţi din întreaga lume.

Autorităţile fiscale din Peru au percheziţionat luni filiala cabinetului de avocatură din Lima pentru a confisca documente, în timp ce la San Salvador poliţia a confiscat material informatic săptămâna trecută.

Cu puţin timp înainte de percheziţie, preşedintele panamez Juan Carlos Varela a cerut guvernului francez să-şi ‘reconsidere’ decizia de a include din nou ţara pe lista paradisurilor fiscale, avertizând că în caz contrar vor fi luate măsuri de represalii ‘diplomatice’.

La 8 aprilie, Franţa a anunţat că va include în 2017 mica ţară latino-americană pe lista paradisurilor fiscale, de unde fusese retrasă în 2012, şi că va cere OCDE să procedeze la fel.

La rândul său, Comisia Europeană a prezentat un nou plan pentru a impune multinaţionalelor transparenţă fiscală, în contextul în care presiunea pentru mai multă transparenţă s-a intensificat.

Noua directivă a Comisiei prevede ca fiecare ţară membră a UE să facă publice datele contabile şi fiscale ale multinaţionalelor, fie ele cifre de afaceri şi profituri, fie baza de calcul fiscal şi impozitele plătite în diferite state membre.

Peste 214.000 de entităţi offshore sunt implicate în operaţiunile financiare din peste 200 de ţări şi teritorii, potrivit dezvăluirilor făcute de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) care acoperă o perioadă de aproape 40 de ani, între 1977 şi 2015. În acest vast sistem de evaziune fiscală sunt implicaţi în special responsabili politici, sportivi sau miliardari din întreaga lume. Poliţia panameză specializată în delicte de proprietate intelectuală şi securitate informatică s-a deplasat de asemenea luni la sediul Mossack Fonseca, care a depus plângere pentru piratare şi furt de documente.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...