Moody’s: Statele din Europa Centrală şi de Est vor beneficia de pe urma creşterii economice robuste în 2016

Profilele de creditare ale statelor din Europa Centrală şi de Est (CEE) vor rămâne probabil rezistente la dificultăţile economice globale şi la dificultăţile socio-politice interne, în următoarele 12-18 luni, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody's Investors Service publicat miercuri.
Economica.net - mie, 13 apr. 2016, 15:09
Moody's: Statele din Europa Centrală şi de Est vor beneficia de pe urma creşterii economice robuste în 2016

Cele opt state incluse în raportul Moody’s sunt: România, Cehia, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Slovenia, Ungaria şi Croaţia.

‘Ne aşteptăm ca cele opt state din CEE să înregistreze o creştere a PIB-ului real uşor peste 3% în 2016-2017, depăşind media UE, de 2%. Deoarece aceste ţări beneficiază de majorarea semnificativă a cererii pe plan intern, care sprijină perspectivele de creştere, nivelul datoriilor va rămâne probabil stabil, la 53% din PIB’, a apreciat analistul Evan Wohlmann de la Moody’s.

Consumul privat va fi sprijinit de îmbunătăţirea semnificativă a condiţiilor de pe piaţa forţei de muncă şi va beneficia de preţul mai scăzut al ţiţeiului, ţinând cont că cele opt state din CEE sunt importatori de energie. Şomajul ar urma să scadă în continuare în regiune în perioada 2016-2017, urmând să ajungă sub nivelul de 7%, pentru prima dată de la criza financiară din 2008, se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară.

‘Majoritatea celor opt state din CEE înregistrează din 2014 o stabilizare a poverii datoriilor, sporindu-şi rezistenţa la şocuri. Ne aşteptăm ca măsurile de relaxare fiscală din România şi Polonia să ducă probabil la majorarea deficitului peste plafonul de 3% din PIB până în 2017 în aceste ţări, dar în restul celor opt state din CEE, situaţia bugetară va continua să se consolideze’, a declarat analistul Marco Zaninelli de la Moody’s.

Totuşi, ratingurile suverane rămân vulnerabile la relaxarea fiscală, în opinia Moody’s şi este puţin probabil să se schimbe poziţia de ‘etalon de aur’ a CEE în rândul investitorilor pe pieţele emergente. Măsurile de relaxare fiscală adoptate de BCE, alături de posibilitatea tot mai redusă ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să înăsprească politica monetară vor continua să sprijine intrările de capital în cele opt state din CEE, investitorii căutând randamente pozitive într-o regiune care în mare parte a rezistat dificultăţilor majore cu care se confruntă economia mondială, se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres....
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...