Din cei 652 de eurodeputaţi prezenţi la Strasbourg, 503 au votat în favoarea acestei directive, 131 împotriva ei şi 18 s-au abţinut.
Această directivă, propusă de comisarul european pentru piaţa internă, francezul Michel Barnier, la sfârşitul anului 2013, vizează instaurarea unui fundament juridic european pentru a combate mai ales spionajul industrial şi a proteja inovaţia.
Documentul a provocat însă îngrijorare în rândul jurnaliştilor, al apărătorilor drepturilor omului, al ONG-urilor şi al sindicatelor, care se tem că încălcările acestei directive intervin atunci când informaţiile vor fi difuzate, în special pentru a alerta publicul larg cu privire la subiecte de interes general, şi că ei vor putea fi urmăriţi în justiţie pentru faptul că îşi fac meseria.
O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea de conturi în paradisuri fiscale aparţinând unor 140 de responsabili politici şi alte personalităţi din întreaga lume. Documentele, regrupate sub denumirea de ‘Panama Papers’, au provenit de la casa de avocatură panameză Mossack Fonseca.
‘Lupta împotriva spionajului economic şi industrial, a jafului ale cărui victime sunt companiile noastre europene, protejarea inovaţiei şi a cercetării noastre, apărarea competitivităţii europene, acestea sunt principalele obiective’ ale directivei, a declarat miercuri, în Parlamentul European, eurodeputata franceză Constance Le Grip, raportor al proiectului.