Potrivit procurorilor DIICOT, până joi seara au fost emise mandate de reţinere pe 24 de ore pe numele a 20 de persoane, alte 24 fiind în continuare audiate în cazul furtului de motorină din Depoul de Lomotive Timişoara, , transmite corespondentul MEDIAFAX.
Conform surselor citate, printre cei audiaţi se numără şeful unităţii, adjunctul său, contabila şefă, gestionarul şef, dar şi liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotive Timişoara, Ioan Boloş.
Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, procurorii împreună cu poliţiştii din cadrul Poliţiei Transporturi au efectuat, joi, 47 de percheziţii în Timiş şi Caraş-Severin, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals.
„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2010 şi până în prezent, la nivelul Depoului de Locomotive Timişoara, s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat, având ca scop însuşirea şi sustragerea combustibilului din gestiune, în baza unui plan infracţional foarte bine conceput, cu roluri clar definite pentru fiecare dintre membrii grupării. Grupul infracţional organizat s-a constituit în jurul persoanelor cu atribuţii de conducere, organizare şi control din cadrul Depoului de Locomotive Timişoara, respectiv şeful unităţii, adjunctul şefului de unitate, contabila şefă, gestionarul şef, şi liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotive Timişoara, suspecţii având sarcini şi roluri clar definite în cadrul grupării”, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, suspecţii au pus la punct o metodă de sustragere a unor cantităţi „uriaşe” de motorină, cu ajutorul majorităţii angajaţilor Depoului de Locomotive Timişoara, scrie Mediafax.
Conform DIICOT, la grupul infracţional constituit piramidal au aderat administratorul unei societăţi comerciale ce funcţionează „clandestin” lângă rezervoarele principale ale Depoului de Locomotive Timişoara, precum şi alte două persoane care aveau rolul de a valorifica combustibilul sustras.
„Activitatea infracţională era gândită foarte laborios şi pusă la punct în cel mai mic detaliu, membrii grupului evidenţiind în documentele unităţii consumuri de combustibil mai mari decât cele reale, făcând astfel posibilă, însuşirea şi sustragerea surplusului rămas în gestiune. Totodată, în activitatea infracţională au fost atraşi şi au contribuit şi angajaţii laboratorului de determinări fizico-chimice din cadrul Depoul de Locomotive Timişoara, prin utilizarea unor formule de calcul fictive în buletinele de analiză care permiteau producerea surplusurilor în gestiune”, spun cei de la DIICOT.
Ulterior, pentru corelarea acestor cifre cu cantităţile alimentate şi cele menţionate în documentele justificative, gestionarul şef al Depoului de Locomotive Timişoara consemna în registrele aferente cifre nereale ale cantităţilor de motorină alimentate în timp ce primitor-distribuitorii din subordinea sa foloseau pentru consemnarea cantităţilor alimentate foi volante, astfel încât să poată fi reglate ulterior cifrele în registrul înseriat, aşa cum prevede procedura de alimentare.