Practic, s-a dezvoltat un trafic cu opere de artă prin Turcia, adesea cu intrare prin Europa de Sud-Est, prin Bulgaria, România şi Ungaria: în case de licitaţii găsim frecvent opere de artă furate care iau drumul spre marile oraşe europene – Zurich, Geneva, Paris, Londra, Munchen, apoi spre Statele Unite, în Chicago, Los Angeles, New York”, explică Jean-Jacques Neuer, citată de Mediafax.
„Deocamdată, nu se poate spune că găsim pe piaţă în mod sistematic astfel de obiecte”, precizează Jean-Jacques Neuer, membru al Consiliului de administraţie al Muzeului Naţional de Artă Asiatică Guimet, cu sediul în Paris.
Ţările Uniunii Europene sunt deja destinaţii ale traficului cu obiecte de artă furate din Orientul Mijlociu, subliniază Jean-Jacques Neuer. „Este foarte probabil – datorită legislaţiei permisive – ca astfel de obiecte să fie deja stocate în Olanda şi Belgia”, precizează expertul.
Reţeaua teroristă sunnită ocupă teritorii în nord-estul Siriei, în nord-vestul Irakului, în nordul Libiei şi în nordul Egiptului, unde a proclamat „un califat”.