Mai mulţi vânători au continuat sâmbătă, până seara, căutările pe terenurile agricole din zona localităţii arădene Iratoş, aflată aproape de graniţa cu Ungaria, descoperind alte 34 de căprioare moarte.
Gestionarul fondului de vânătoare din zonă, Ciprian Moroşteş, a afirmat că au fost găsite seminţe otrăvite aruncate pe terenuri, precum boabe de porumb şi grâu.
„Poliţiştii au ridicat probe de pe terenurile agricole, seminţe otrăvite şi ambalajele de la aceste capcane. Căprioarele au mâncat şi au murit, este revoltător ce se întâmplă. Avem deja 41 de cadavre şi ne este groază de ce vom mai descoperi în următoarele zile„, a declarat Moroşteş.
Vânătorii din zonă vor continua evaluarea situaţiei şi duminică, urmând să caute cadavre de căprioare în canale şi în tufişuri. Ei spun că la Iratoş existau în evidenţe aproximativ 300 de căprioare.
În total, în judeţul Arad au fost găsite în ultimele săptămâni, pe fondurile de vânătoare de la Nădab, Dorobanţi şi Iratoş, 129 de căprioare moarte.
La sfârşitul lunii decembrie, autorităţile au început o anchetă după ce localnicii din Nădab au găsit căprioare moarte pe terenurile agricole din zona localităţii, ulterior fiind găsite cadavre de animale şi în apropiere de Dorobanţi. În urma necropsiilor, s-a constatat că animalele aveau leziuni hemoragice interne foarte severe, care pot fi provocate de anumite substanţe chimice, astfel că s-au făcut analize de laborator.
Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Gheorghe Ban, declara că rezultatele analizelor de laborator au indicat că animalele au ingerat o substanţă folosită la combaterea dăunătorilor, în special a rozătoarelor.
Conform sursei citate, substanţa se găseşte în cel puţin 30 de produse comercializate în România şi folosite în agricultură împotriva dăunătorilor, rezultatul analizelor fiind trimis la Bucureşti, pentru a se identifica exact produsul folosit.
El preciza că DSVSA nu are competenţa de a sancţiona producătorul agricol care ar fi folosit în exces substanţa, urmând ca ancheta pentru stabilirea vinovaţilor să fie continuată de Poliţie.
Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Arad afirmau că terenurile agricole pe care au fost descoperite căprioarele moarte sunt ale unor localnici şi că s-a stabilit că pe aceste suprafeţe au fost împrăştiate substanţe toxice pentru combaterea rozătoarelor.
Proprietarii terenurilor agricole ar putea fi cercetaţi penal pentru distrugere dacă proprietarii fondurilor de vânătoare afectate vor depune plângeri.
Sâmbătă, localnicii din Iratoş au găsit pe un câmp mai multe căprioare moarte şi au chemat poliţiştii, care, împreună cu vânători din zonă, au descoperit alte cadavre.