Cernat (CE): România are nevoie de o strategie naţională premergătoare TTIP pentru a putea beneficia de prevederile sale

România are nevoie de o strategie naţională în perioada premergătoare Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), având în vedere că acest acord ar putea crea zeci de mii de locuri de muncă suplimentare în România, susţine economistul şef în cadrul directoratului general pentru politici comerciale din Comisia Europeană, Lucian Cernat, potrivit Agerpres. 
Economica.net - mar, 19 apr. 2016, 14:30
Cernat (CE): România are nevoie de o strategie naţională premergătoare TTIP pentru a putea beneficia de prevederile sale

‘Am realizat un studiu care încearcă să creioneze o mică strategie naţională în perioada premergătoare TTIP. Acest studiu nu face referire la acord, pentru că nu este încă încheiat, ci la ce paşi esenţiali trebuie să facă mediul de afaceri din România, decidenţii politici, alte instituţii implicate pentru a fi total pregătiţi pentru a beneficia de acest acord comercial’, a explicat marţi Lucian Cernat în cadrul unei conferinţe referitoare la impactul acestui acord asupra economiei româneşti.

Potrivit acestuia, comerţul extra-european poate avea impact direct asupra unor indicatori esenţiali, şi anume crearea de locuri de muncă, salarii, sau capacitatea de a susţine întreprinderile mici şi mijlocii. Oficialul european a explicat faptul că o firmă exportatoare plăteşte salarii mai mari cu 5% până la 16% decât o firmă identică, dar care nu exportă.

În plus,’pentru a calibra mai bine strategia naţională de export, mai ales în România, trebuie să începem să ne cunoaştem mai bine exportatorii’, a mai spus Cernat.

Astfel, studiul prezentat de reprezentantul Comisiei Europene propune 10 priorităţi pentru România către o strategie naţională ‘Fii pregătit pentru TTIP’.

Printre aceste priorităţi se numără identificarea celor peste 1.000 de exportatori direcţi către Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a se determina care sunt principalele bariere non-tarifare care îi împiedică să exporte mai mult, mai des şi o gamă mai largă de produse.

De asemenea, trebuie identificate mai multe firme româneşti care să exporte în SUA, cele 6.500 de firme româneşti care exportă către alte destinaţii din afara Europei pentru a vedea care sunt motivele pentru care nu exportă în SUA, dar şi firmele de de servicii care ar putea lărgi baza de export a economiei româneşti.

În plus, din raport mai reiese că trebuie identificaţi şi eliminaţi factorii care menţin, în România, costurile de export maritim peste media europeană.

Totodată, este necesară relansarea agenţiei de promovare a exporturilor româneşti şi folosirea firmelor exportatoare actuale drept catalizatori pentru crearea unor clustere de export sau a unor lanţuri de producţie locală care să genereze un număr mai mare de exportatori direcţi sau indirecţi.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...