‘Compania Naţională Poşta Română (CNPR) a fost sancţionată cu 33.089.786 lei (7,4 milioane de euro) pentru că nu şi-a îndeplinit unele obligaţiile impuse de Consiliul Concurenţei în urma investigaţiei finalizate în 2010. Astfel, în urma unei analize, Autoritatea de Concurenţă a constatat că CNPR a încălcat obligaţiile de nediscriminare şi de transparenţă prin oferirea în mod exclusiv companiei Terradox a unor condiţii contractuale favorabile în raport cu concurenţii săi’, potrivit reprezentanţilor Consiliului.
Poşta a primit noua amendă la finele anului trecut.
În 2010, Consiliul Concurenţei a sancţionat CNPR pentru abuz de poziţie dominantă manifestat prin acordarea unui tratament preferenţial unei companii, respectiv practicarea de reduceri tarifare în mod discriminatoriu.
‘În acelaşi timp, autoritatea de concurenţă a dispus o serie de măsuri corective, menite să asigure restaurarea unui mediu concurenţial normal. Una dintre aceste măsuri a vizat respectarea de către CNPR a anumitor obligaţii de nediscriminare şi transparenţă’, au adăugat reprezentanţii Consiliului Concurenţei.
Poşta Română a fost amendată în 2010 cu 7,2% din cifra de afaceri pe anul anterior, respectiv cu 24 de milioane de euro.
Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de către operatorul poştal naţional, compania îşi menţine poziţia potrivit căreia serviciul incriminat de Consiliul Concurenţei nu a constituit tratament favorabil şi va contesta în instanţă amenda Consiliului Concurenţei.
În acelaşi timp, managementul Poştei Române va face toate demersurile necesare pe lângă reglementatorul pieţei, ANCOM, pentru a defini clar în legislaţia serviciilor poştale conceptul de poştă hibridă.
‘Neînţelegerea conceptului de poştă hibridă de către experţii Consiliului Concurenţei care au analizat acest caz a dus la interpretarea potrivit căreia Poşta Română ar fi acordat tratament favorabil marilor expeditori şi intermediari. La această situaţie a contribuit şi faptul că ANCOM nu a reglementat, nici până în prezent, poşta hibridă, în condiţiile în care toţi operatorii străini de servicii poştale au criterii clare pe baza cărora prestează astfel de servicii, criterii stabilite de fiecare reglementator intern în parte.
Poşta Română a reţinut poziţia Consiliului şi faptul că această autoritate şi-a fundamentat concluziile pe coordonatele unui serviciu nereglementat. Un argument în acest sens este rezilierea contractului incriminat, de către managementul Poştei Române, încă din luna august 2012, fapt care constituie, de altfel, o circumstanţă atenuantă în fixarea cuantumului amenzii la un minim de 2,94% din cifra de afaceri a companiei’, precizează reprezentanţii operatorului poştal.