”Sârbii ne-au dat din nou onoarea de a conduce guvernul”, a spus Vucic după alegeri.
Între timp, socialiştii s-au clasat pe locul doi cu 13% din voturile exprimate, iar radicalii lui Seselj au trecut cu greu de limita de 5%, informează NEWS.ro.
De altfel, Vojislav Seselj este liber să se întoarcă în legislativul sârb, după ce Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie l-a achitat, luna trecută, de crime împotriva umanităţii.
Partidul Radical se opune aderării la UE şi promovează o retorică naţionalistă, care aminteşte de Sebia aniilor ’90 şi de războaiele violente de independenţă din Iugoslavia.
Însă, premierul Vucic a promis că nu va face niciun compromis cu extremiştii de dreapta şi că alegătorii sârbi aleg calea europeană în detrimentul unei întoarceri în trecutul tulbure.
”Sunt aproape sigur că vom continua procesul nostru de integrare în UE”, a precizat prim-ministru.
Partidul Progresiv a fost fondat în 2008 de către Aleksandar Vucic, fostul aliat şi ucenic al lui Slobodan Milosevici, acuzat de Tribunalul de la Haga de crime împotriva umanităţii şi genocid. Pro-europenii au ajuns la putere în 2012, iar în 2014 au câştigat majoritatea în legislativ pentru prima dară în scurta istorie a democraţiei sârbe.
Vucic vrea să meargă pe o cale european, în timp ce păstrează relaţiile apropiate cu Rusia.