Denunţ la DNA împotriva candidaţilor din Bucureşti: Predoiu, Turcescu, Firea şi Piedone

Având în vedere termenele foarte scurte de strângere a semnăturilor de susţinere a candidaţilor (de 2-3 zile, în unele cazuri), precum şi informaţiile de notorietate publică privind falsificarea semnăturilor, există "suspiciuni rezonabile" că, parte din acestea, sunt false, se arată în denunţ.
Economica.net - lun, 25 apr. 2016, 13:00
Denunţ la DNA împotriva candidaţilor din Bucureşti: Predoiu, Turcescu, Firea şi Piedone

Demersul penal la DNA a fost făcut de asociaţia Iniţiativa România, o platformă civică născută în zilele revoltei care a urmat tragediei din Colectiv.

„Strângerea de semnături pentru candidaţii PSD, inclusiv doamna Gabriela Firea, s-a realizat fără expunere publică, fără puncte de colectare sau strângere, anunţate şi promovate public. Nu au existat foarte multe informaţii publice cu privire la acest proces de strângere de semnături, deşi la nivelul municipiului Bucureşti sunt necesare circa 80.000 de semnături pentru un partid care îşi depune liste complete de candidaţi la primării şi consilii locale”, afirmă asociaţia.

Iniţiativa România acuză PSD că are acces şi foloseşte în folos propriu datele personale ale cetăţenilor cu drept de vot. „Acest fapt este confirmat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin sentinţa nr. 341 în dosarul 4862/1/2013 (şi, ulterior, prin decizie definitivă)”, scrie IR, referindu-se la decizia de condamnare definitivă a liderului PSD Liviu Dragnea.

Conform calculelor şi informaţiilor asociaţiei, pentru candidatul Cătălin Predoiu, PNL a adunat aproape 1000 de semnături pe oră în zile de week-end şi circa 16 semnături pe minut, „folosind prezumţia generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu”. Predoiu şi Pocora au fost validaţi în cursa electorală pe 21-22 aprilie de către organizaţie, iar pe 26 aprilie se vor înscrie oficial.

„Pentru ca domnul Cătălin Predoiu şi doamna Cristina Pocora să poate candida, PNL a trebuit să strângă un minim de 22.000 de semnături (18000, respectiv 4000 de semnături). Cu alte cuvinte, Partidul Naţional Liberal a strâns cel puţin 7334 de semnături pe zi”, se susţine în denunţ.

Asociaţia îl acuză pe Cristian Popescu Piedone că a folosit date personale şi semnături ale unor minori pentru completarea listelor de susţinători ai candidaturii sale.

„După decizia TMB de respingere a candidaturii sale, Cristian Popescu Piedone a depus un set de alte 5600 de semnături. PPU-SL a strâns, deci, 1867 de semnături pe zi. Folosind prezumţia generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fără pauză, PPU-SL a adunat aproape 234 de semnături pe oră, în condiţiile în care PPU-SL este un partid foarte mic, fără resurse umane semnificative”, spune ONG-ul.

Potrivit calculelor IR, de la momentul anunţului public şi până la cel al depunerii candidaturii, recordul semnăturilor pare să-l deţină Robert Turcescu cu 1125 de semnături pe oră în zile de week-end, şi circa 19 semnături pe minut. Turcescu a anunţat pe 22 aprilie că va candida şi urmând ca pe 25 aprilie să-şi depună candidatura.

„Pentru ca domnul Robert Turcescu să poate candida, PMP trebuie să strângă un minim de 18.000 de semnături. Cu alte cuvinte, PMP a strâns cel puţin 9000 de semnături pe zi. Folosind prezumţia generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fără pauză, ajungem la concluzia că PMP a adunat aproape 1125 de semnături pe oră în zile de week-end şi circa 19 semnături pe minut”, spune asociaţia.

Iniţiativa România a ales să meargă la DNA pentru denunţ penal pentru că „în realitate, membrii Biroului Electoral nu verifică veridicitatea semnăturilor în condiţiile prezentate, făcând doar o verificare a formei şi nu a fondului listelor de susţinători”.

„Neîndeplinirea atribuţiilor legale atrage bineînţeles răspunderea autorităţilor competente. Pe de altă parte, este adevărat că Biroul Electoral nu are acces şi nu poate căuta numele sau restul datelor personale ale susţinătorilor din liste în bazele de date de la evidenţa populaţiei”, spune asociaţia în motivarea demersului.

Asociaţia a depus şi la Biroului Electoral Central, Biroului Electoral Municipal şi birourilor electorale de sector o cerere pentru verificarea autenticităţii semnăturilor de pe listele de susţinători pentru candidaţii şi partidele care intenţionează să candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul de mobilizare pentru remedierea avariilor este foarte bun, pe teren fiind 241......
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...