Casa de Sănătate a validat reţete pe numele a sute de pacienţi morţi – Curtea de Conturi

În perioada 2012-2014, Casele de Asigurări de Sănătate din ţară au validat eliberări de medicamente în valoare de 96.000 de lei, din cadrul programului naţional de diabet zaharat, pe numele a 210 de pacienţi decedaţi, arată auditul Curţii de Conturi. În total, Curtea de Conturi a găsit cheltuieli nelegale şi implicit prejudicii în valoare estimată la 9,42 milioane lei, făcute în cadrul programului naţional de diabet zaharat, în perioada antemenţionată. De vină este sistemul informatic unic integrat (SIUI) al CNAS care nu conţine filtre prin care ar trebui identificate în faza de validare erorile din documentele prezentate la decontare de către furnizori, se arată în raportul Curţii de Conturi. SIUI a costat 119 milioane euro din care peste 97 de milioane de euro au fost alocaţi chiar din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, alimentat cu banii din contribuţiile asiguraţilor.
Cristina Şomănescu - mar, 26 apr. 2016, 21:02
Casa de Sănătate a validat reţete pe numele a sute de pacienţi morţi - Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a auditat anul trecut un eşantion reprezentativ constituit din datele raportate prin sistemul informatic unic integrat (SIUI), atât de către unităţile sanitare şi/sau societăţile farmaceutice în cadrul programului naţional de diabet zaharat, cât şi de către furnizorii privaţi în cadrul programului naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică. Auditul Curţii de Conturi a vizat modul în care au fost aplicate prevederile legale referitoare la validarea şi decontarea prescripţiilor de medicamente şi a serviciilor medicale în cele două programe naţionale antemenţionate.

Prejudicii de 9,42 milioane lei, făcute în perioada 2012-2014, în cadrul programului naţional de diabet zaharat.

Din analiza datelor raportate prin sistemul informatic unic integrat (SIUI) de către 21 de Case Judeţene de Asigurări de Sănătate în cadrul programului naţional de diabet zaharat, Curtea de Conturi a constatat cheltuieli nelegale şi implicit prejudicii în valoare estimată la 9,42 milioane lei, făcute în perioada 2012-2014.

Iată defalcat care au fost cele mai mari prejudicii găsite de Curtea de Conturi în cadrul programului naţional de diabet zaharat:

Validarea nelegală a unor prescripţii de medicamente a căror valoare e estimată la 3,55 milioane lei, care au fost emise, contrar prevederilor legale, de către medici fără specializarea şi/sau competenţa necesară, şi care nu au fost nominalizaţi să le emită, potrivit normelor în vigoare.

În perioada 1 ianuarie 2012 – 31 decembrie 2014 au fost validate de către Casele de Asigurări de Sănătate eliberări de medicamente raportate de farmacii cu circuit deschis pe numele unor pacienţi decedaţi.

Concret, farmaciile cu circuit deschis au eliberat medicamente în valoare estimată la 63.000 de lei pe numele a 71 de pacienţi decedaţi la data eliberării acestor medicamente sau au eliberat medicamentele ulterior datei de deces a pacienţilor, deşi reţetele au fost emise de medicii prescriptori anterior datei decesului.

Casele de Asigurări de Sănătate au validat medicamente în valoare de 33.000 lei, eliberate prin farmacii cu circuit deschis pe numele a 139 de pacienţi decedaţi la data prescrierii.

Pentru un număr de 1.242 de pacienţi incluşi în programul naţional de diabet zaharat au fost emise şi eliberate reţete medicale în ambulatoriu, în valoare estimată la 452.000 lei, pe perioada în care pacienţii beneficiari figurau ca internaţi în spitalizare continuă, deşi potrivit prevederilor legale, un pacient nu poate să fie internat în spital şi în acelaşi timp să beneficieze de servicii medicale în ambulatoriu, care se finalizează prin emiterea unei prescripţii medicale.

Raportul Curţii de Conturi mai arată că au fost validate în SIUI reţete cu medicamente în valoare de 5,32 milioane lei, fără aprobarea începerii şi/sau continuării tratamentului de către comisiile de specialitate, aşa cum prevăd actele normative în vigoare.

În aplicaţia SIUI, câmpurile care permit introducerea aprobărilor comisiilor CJAS existente în modulele farmaciilor cu circuit închis şi farmaciilor cu circuit deschis nu au fost completate corespunzător cu datele aferente, astfel încât validarea acestor date să fie făcută şi în funcție de existenţa aprobărilor şi perioadelor pentru care s-a acordat aprobarea.

CNAS a decontat ilegal servicii în valoare de 722.000 lei, efectuate de furnizorii privaţi de dializă.

Din verificarea modului în care au fost decontate de către CNAS serviciile efectuate de furnizorii privaţi prin care s-a derulat programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, Curtea de Conturi a constatat că faptul că furnizorii privaţi de dializă au raportat spre decontare la CNAS servicii de hemodializă convenţională în valoare estimată de 722.000 lei, care nu au fost însă raportate şi în Registrul renal român.

Potrivit prevederilor normelor tehnice de realizare a programului naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, decontarea serviciilor de supleere renală pentru furnizorii privaţi de servicii de dializă aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se realizează lunar de CNAS din fondurile aprobate cu această destinaţie, cu condiţia raportării datelor de către furnizori la Registrul renal român.

SIUI nu conţine filtre prin care ar trebui identificate în faza de validare erorile din documentele prezentate la decontare de către care furnizori, se arată în raportul Curţii de Conturi.

SIUI a costat 119 milioane de euro. Informaţia apare în raportul de audit al Curţii de Conturi, publicat în decembrie 2011. În aceşti bani intră proiectarea şi construirea SIUI, operarea SIUI, trasferul componentelor către CNAS. Cei mai mulţi bani, adică peste 97 de milioane de euro, au fost alocaţi chiar din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (alimentat cu banii din contribuţiile asiguraţilor).

SIUI a fost lansat în decembrie 2010 pentru a uniformiza sistemul de raportare şi prelucrare a datelor din sănătate, la nivel naţional.

La realizarea sistemului informatic unic integrat a lucrat un consorţiu format din firmele Hewlett-Packard (HP), în calitate de integrator de sistem şi furnizor de infrastructura informatică, Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS) pentru servicii de telecomunicaţii şi SIVECO România care a asigurat proiectarea, dezvoltarea şi instalarea aplicaţiilor informatice.
La auditul efectuat în 2010, Curtea de Conturi a estimat erorile constatate la SIUI la 5,8 milioane de lei. Curtea de Conturi a mai găsit atunci nereguli de la încheierea contractului pentru SIUI la punerea lui în funcţiune.

Auditul Curţii de Conturi arată că CNAS nu a monitorizat şi nu a controlat în totalitate modul în care Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate au folosit fondurile alocate pentru derularea programelor naţionale de sănătate, şi nici modul de aplicare a dispoziţiilor legale referitoare la angajarea, lichidarea şi plata cheltuielilor cu medicamentele în cadrul contractelor încheiate de Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate cu furnizorii de servicii medicale şi produse farmaceutice.

Te-ar mai putea interesa și
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bursa de la București s-a înroșit, toți......
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...