Şeful OMV: Până în 2020 nu vom extrage gaze din Marea Neagră

Rainer Seele, CEO-ului grupului austriac OMV, acţionar majoritar al Petrom, a declarat marţi că mai devreme de 2020 nu vor fi extrase gazele din perimetrul explorat de companie în Marea Neagră.
Economica.net - mar, 26 apr. 2016, 16:57
Şeful OMV: Până în 2020 nu vom extrage gaze din Marea Neagră

„Încă nu am luat o decizie finală cu privire la investiţie. Trebuie să avem un cadru legal stabil şi predictibil din partea Guvernului pentru a realiza această investiţie care se va întinde pe 20-25 de ani”, a spus CEO-ul OMV.

Acesta a detaliat că prin cadru legal stabil inţelege să nu fie modificate taxele la fiecare doi-trei ani sau de fiecare dată când vine un guvern nou.

Mai mult, ar trebui să se ţină cont că unele ţări au redus taxele pentru industria petrolieră, în contextul reducerii fluxului de numerar al companiilor din domeniu, din cauza scăderii drastice a preţului petrolului.

„Foarte multe ţări europene visează la independenţa energetică a României”, a mai spus CEO-ul OMV, menţionând că dacă va începe exploatarea perimetrului Neptun, se poate vorbi şi de export.

Seele a precizat că investiţia din Marea Neagră nu concurează cu altă investiţie a grupului, cea în conducta Nord Stream.

„Gazul din Marea Neagră este necesar pentru ţările din jurul Mării Negre şi celelalte ţări vecine cu România”, a menţionat Seele.

El a adăugat că transportul gazelor din Marea Neagră va fi efectuat în funcţie de pieţele în care vor fi vândute. Pentru a vinde în Bulgaria, spre exemplu, va fi utilă o conductă Giurgiu-Ruse.

Oficialul OMV a menţionat ca posibil mijloc de transport al gazelor din Marea Neagră şi de proiectul gazoductului BRUA, în valoare de 560 milioane de euro în care este implicat Transgaz. Operatorul reţelei naţionale de transport al gazelor naturale va primi de la Uniunea Europeană 179 de milioane de euro pentru lucrările la proiectul de interconectare BRUA faza 1: Bulgaria – România – Ungaria – Austria.

OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent, a anunţat, în februarie, Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Upstream.

OMV Petrom a contribuit cu 50% din această sumă.

‘Am forat şapte sonde în acest perimetru, iar majoritatea au întâlnit acumulări de gaze. Avem rezultate suficient de încurajatoare pentru a continua evaluarea viabilităţii comerciale. Decizia finală de investiţie este estimată în aproximativ doi ani’, a spus Selischi.

Potrivit acestuia, fiind vorba doar de acumulări de gaze, proiectul nu este influenţat în niciun fel de evoluţiile de pe piaţa petrolului, unde cotaţiile s-au prăbuşit în ultimii ani.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Italienii de la WeBuild au depus contestație după ce turcii de la Makyol au fost desemnați câștigători ai celui mai mare contract de autostradă, cel privind tronsonul de 41 de kilometri din......
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
O firmă controlată de Ion Țiriac a obținut de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ultima autorizație ...
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem în vedere dezvoltări în zona centrală și de nord a Capitalei
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem ...
Dezvoltatorul City Garden, deținut de un grup de companii cu capital din Asia și care a investit pe plan local 60 de milioane ...
Revolut: Micile afaceri românești, în special cele din retail și domeniul medical, încep să renunțe la băncile tradiționale
Revolut: Micile afaceri românești, în special cele din retail și domeniul medical, încep să renunțe la băncile tradiționale
Revolut Business arată într-un studiu că tot mai multe companii se orientează spre fintech-uri, în defavoarea băncilor ...