O parte din politicienii germani au criticat deja politica monetară relaxată practicată de BCE pentru că afectează economiile populaţiei şi pune în pericol marjele operaţionale ale băncilor. Relaţiile dintre prima economie a Europei şi BCE s-au înrăutăţit şi mai mult după ce ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a dat vina pe politicile BCE pentru recenta creştere de popularitate de care se bucură partidul de extremă dreapta ‘Alternativa pentru Germania’.
În replică, Draghi a reacţionat săptămâna trecută subliniind că BCE se supune legii nu politicienilor pentru că este o instituţie independentă iar criticile excesive afectează eficacitatea politicii sale monetare.
Marţi, vicepreşedintele SPD, Axel Schaefer a declarat că Mario Draghi ar trebui să fie audiat de comisia de afaceri economice a Bundestagului pentru a putea lămuri această chestiune cu parlamentarii germani. ‘SPD insistă că trebuie să ne întâlnim cât mai rapid posibil cu Mario Draghi. Impresia că Germania pune sub semnul întrebării independenţa BCE trebuie eliminată’, a spus Axel Schaefer.
Potrivit cancelarului german Angela Merkel, criticile faţă de politicile BCE sunt legitime dar nu ar trebui confundate cu interferenţa. Germania sprijină necondiţionat independenţa BCE, a subliniat cancelarul german.
O eventuală declaraţie în Bundestagul german nu ar fi un lucru fără precedent pentru Mario Draghi. Acesta a fost audiat în 2012 de o comisie a Parlamentului german pentru a explica motivele care au stat la baza programului OMT (Outright Monetary Transactions OMT), care permitea BCE să cumpere cantităţi nelimitate de obligaţiuni guvernamentale de pe piaţă.
În condiţiile în care, în ultimii trei ani consecutivi, inflaţia este sub ţinta avută în vedere de BCE, instituţia condusă de Mario Draghi a recurs la dobânzi negative pentru depozite iar în lunile decembrie şi martie a adoptat noi stimulente, de fiecare dată criticate de Germania. Însă dobânzile negative la depozite afectează sutele de mici bănci de economii din Germania care se bazează pe veniturile din dobânzi.