Economia americană a încetinit peste aşteptări în primul trimestru

Ritmul de creştere al economiei americane a încetinit semnificativ în primele trei luni ale acestui an, pe fondul scăderii cererii interne şi exporturilor, arată o estimare preliminară publicată joi de Departamentul american al Comerţului, informează Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - joi, 28 apr. 2016, 13:32
Economia americană a încetinit peste aşteptări în primul trimestru

Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, în primul trimestru al acestui an Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o creştere anuală de 0,5% , în condiţiile în care analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 0,7%, după ce în ultimele trei luni ale anului trecut economia americană a înregistrat un avans de 1,4%. Aceasta este însă doar o estimare preliminară, Guvernul american urmând să dea publicităţii în data de 27 mai cea de a doua estimare revizuită.

Aproape toate sectoarele economiei au încetinit în primul trimestru, cu excepţia pieţei imobiliare. Cheltuielile consumatorilor, responsabili pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au înregistrat o creştere de 1,9%, mai puţin decât avansul de 2,4% înregistrat în trimestrul patru din 2015.

O altă veste proastă este scăderea investiţiilor companiilor (minus 5,9%), această tendinţă fiind evidentă mai ales în industria extractivă, afectată de preţul scăzut al petrolului, unde investiţiile au înregistrat o contracţie record de 86%. În plus, încetinirea cheltuielilor a dat motive companiilor să facă mai puţine comenzi şi să-şi reducă stocurile. În primul trimestru companiile au acumulat stocuri de 60,9 miliarde de dolari, mai puţin decât 78,3 miliarde de dolari în ultimul trimestru al anului trecut.

De asemenea, exporturile SUA au continuat să scadă (minus 2,6%), afectate de dolarul puternic, în timp ce importurile au crescut uşor, cu 0,2%, ceea ce a afectat PIB-ul. Cheltuielile statului federal au scăzut şi ele cu 1,6%.

Singura veste bună pentru economia americană în primul trimestru a venit din partea pieţei imobiliare, unde investiţiile rezidenţiale au înregistrat o creştere de 14,8%.

Banca Centrală a SUA (Fed), care a menţinut miercuri neschimbată dobânda de bază, a avertizat că ritmul de creştere încetinit ca urmare a scăderii cheltuielilor gospodăriilor şi exporturilor. Cu toate acestea, Fed a subliniat că în viitor activitatea economică va înregistra o creştere moderată, graţie îmbunătăţirii condiţiilor pe piaţa muncii.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...