Măsura se aplica până în prezent cetăţenilor care locuiesc într-un perimetru de 20 de kilometri în jurul centralelor nucleare Tihange (sud) şi Doel (nord) şi a celor din apropierea graniţelor ţării (Chooz, din Franţa, şi Borssele, din Olanda). La fel se proceda şi cu persoanele ale căror locuinţe se află în preajma centrelor de cercetare nucleară Fleurus (sud) şi Mol (nord).
Guvernul federal a luat această decizie a urmare a unui aviz al Consiliului Superior al Sănătăţii, care a recomandat distribuirea de iod pe o rază de 100 de kilometri în jurul instalaţiilor nucleare. Având în vedere dimensiunile ţării, practic, populaţie belgiană va fi vizată de extinderea zonei de distribuţie a pastilelor de iod, potrivit explicaţiilor oferite miercuri, în Camera Deputaţilor, de ministrul sănătăţii, Maggie De Block.
Nu au fost precizate costul şi perioada de implementare a deciziei.
Anunţul survine în contextul în care siguranţa centralelor nucleare belgiene reprezintă un subiect controversat de mai mulţi ani, atât în Belgia, cât mai ales în ţările vecine. Germania şi Luxemburg au cerut, săptămâna trecută, ca reactoarele Doel 3 şi Tihange 2, ale căror cuve prezentau mii de fisuri, să fie oprite temporar pentru efectuarea de teste suplimentare