‘România, ca stat membru doar de 10 ani în Uniunea Europeană, ar putea (…) să îşi aducă partea de sa de contribuţie, (…) elemente de abordare noi ale acestui proiect de construcţie europeană. Şi vă provoc pe toţi care sunteţi aici în sală, şi care presupun că aţi venit pentru că ideea de construcţie europeană vă spune ceva într-un fel sau altul, să profităm de oportunitatea pe care o vom avea în trei ani, în al doilea semestru al anului 2019, când România va asigura preşedinţia rotativă a Consiliului UE – când România vrea – nu vrea va trebui să-şi asume o responsabilitate, inclusiv instituţională (..), să începem să gândim împreună nu doar la nivel politic sau guvernamental (…) această responsabilitate pe care va trebui să ne-o asumăm şi într-un mod dinamic (…) şi să ne aducem partea noastră de contribuţie la acest proiect’, a spus Cioloş, în discursul susţinut la recepţia oferită de Reprezentanţa Comisiei Europene în România cu ocazia Zilei Europei.
Premierul a mai precizat că România poate contribui la proiectul european fără să îşi piardă tradiţiile şi originalitatea.
‘Să nu vedem Uniunea Europeană doar din perspectiva beneficiilor pe care le avem ci să vedem Uniunea Europeană şi din perspectiva împărtăşirii unor aşteptări sau unor idei pe care le avem. Pentru că cel mai uşor e să stai, să nu faci nimic, şi apoi, pentru leadership-ul politic, pe acest fond de indiferenţă, să vii şi să critici spunând că nu îţi convine cum te reprezintă. Haideţi să vedem cum putem noi contribui ca acest proiect să ne reprezinte mai bine, într-un mod foarte practic şi pragmatic şi să facem asta fără să ne pierdem originalitatea, specificitatea, şi să facem asta continuând să fim mândri de tradiţiile noastre populare, de costumele noastre populare’, a susţinut prim-ministrul.