‘Am observat că, în ciuda evidenţelor şi în ciuda datelor, uneori parcă se perverteşte cu bună ştiinţă adevărul. Producţia internă de energie şi consumul nostru provine între 20 şi 30%, dar dacă îmi aduc bine aminte media anuală este undeva între 28 şi 29%, din cărbune. Ca atare, desfiinţarea mineritului în România nu poate fi luată în calcul. Cine anunţă sau propune închiderea mineritului în România, ori nu ştie despre ce vorbeşte, ori minte pentru a destabiliza această zonă din România’, a susţinut ministrul Energiei într-un briefing la Palatul Victoria.
El s-a declarat nemulţumit că mineritul a devenit subiect de campanie electorală.
‘Adoptăm în această perioadă măsurile care se impun, astfel încât să nu periclităm viitorul mineritului în România. Sunt nemulţumit, trebuie să spun, de faptul că această situaţie complicată a devenit subiect de campanie electorală, mai ales atunci când cei care aduc în discuţie acest subiect sunt tocmai cei care au avut datoria în trecut să nu lase aceste companii să ajungă într-o situaţie dificilă. Sigur acest lucru mă întristează’, a spus Victor Grigorescu.
Ministrul Energiei a făcut un apel pentru evitarea implicării politice în sectorul energetic.
‘Vă asigur că, în ciuda dificultăţilor, vom reuşi să salvăm aceste companii şi să evităm un pericol real la adresa securităţii energetice şi fac şi pe această cale un apel astfel încât să evităm implicări politice în sectorul energetic, pentru că există soluţii, pentru că se implementează planuri concrete, dar avem în acelaşi timp şi dezinformări sau lucruri care provoacă tensiuni sociale inutile, care nu fac bine evident nimănui’, a precizat Victor Grigorescu.
Anterior, el anunţase că Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanţă prin care a fost creat cadrul legal prin care eventuale persoane disponibilizate de la Complexul Energetic Hunedoara S.A. şi de la Compania Naţională a Uraniului S.A vor putea beneficia pe lângă indemnizaţia de şomaj şi de venituri de completare.
În ceea ce priveşte importul de uraniu, Grigorescu a arătat în briefingul de presă că acesta este necesar, pentru că altfel s-ar consuma din rezerve.
‘Este tragic faptul că în ultimii ani nu s-a ocupat nimeni cu adevărat serios de deschiderea unor noi perimetre miniere şi cei care astăzi se plâng de această situaţie ar fi trebuit să se ocupe din timp de rezolvarea ei, mai ales că existau planuri în sensul ăsta de o bună bucată de vreme’, a mai afirmat ministrul Energiei