Totuşi, pe fondul recentelor evoluţii, aceste câştiguri riscă să fie anulate, avertizează oficialul FMI.
Există temeri că actualele condiţii bune de finanţare de care se bucură România şi progresele anterioare înregistrate în adoptarea reformelor ar putea să dispară sau să fie anulate. De asemenea, România riscă să pună în pericol bunăvoinţa de care se bucură în prezent din partea investitorilor, a apreciat Reza Baqir.
Acesta recomandă amânarea măsurile de relaxare fiscală ce ar urma să intre în vigoare în 2017, pentru reducerea deficitului bugetar (la 2,5% din PIB în acest an, la 2% în 2017 şi la 1,5% în 2018).
Oficialul FMI solicită autorităţilor române transparenţă în finanţele publice şi prioritizarea marilor proiecte de investiţii. De asemenea, România trebuie să continue reformele structurale necesare pentru a îmbunătăţi investiţiile în sectorul public şi privat şi pentru a majora potenţialul de creştere a economiei.
Reza Baqir apreciază că s-au realizat progrese în domeniul îmbunătăţirii guvernanţei corporatiste a întreprinderilor de stat, dar trebuie continuată restructurarea celor care au de mult timp probleme şi consumă bani de la buget. Şi experţii FMI susţin că reformele vor ajuta la îmbunătăţirea profesionalismului conducerii întreprinderilor de stat şi a alocării resurselor, vor majora profitabilitatea şi vor reduce subvenţiile.