Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în această săptămână, potrivit analiştilor

O soluție acceptabilă de restructurare a datoriei Greciei ar ajuta euro să găsească breșele de creștere spre pragurile tehnice situate la 1,31 - 1,32 dolari/ euro, respectiv peste 4,35 lei/ euro, spun analiștii români. Probabilitatea ieftinirii temporare a aurului este mai probabilă și, la fel sunt şi corecțiile negative, sau stabilizările indicilor bursieri, în jurul pragurilor critice actuale.
Adrian N. Ionescu - lun, 23 ian. 2012, 11:01

Creșterea euro ar fi, însă, doar o corecție pozitivă pe termen săptămânal la tendința descendentă anuală. „Suporturile anticipate până acum la 1,27 – 1,26 euro/dolar au relansat piața. Vorbim însă de o tendință care, deși de natură corectivă, ar trebui să se mențină cel puțin până când cotațiile ajung la 1,322, respectiv la 1,34“, a estimat Dan Rusu, șeful analiștilor de la casa de brokeraj BT Securities, în raportul său săptămânal despre perspectivele piețelor.

 

 

În ceea ce privește leul, dincolo de dependența de conjunctura externă, rămâne probabil oricând atacul pragurilor de  4,35 și respectiv 4,38 lei/ euro. „Nu am trecut de zona cheie 4,35 – 4,38, însă putem spune că reacția negativă la 4,35 a adus un pic de lumină“, spune Dan Rusu, comentând neputința monedei europene de a trece peste pragul amintit. „Cât timp minimul din ianuarie, de  4,31, rămâne intact“, străpungerea peste rezistența de la 4,35 lei/ euro rămâne cea mai probabilă, respectiv şi deschiderea drumului spre 4,5 lei/ euro.

 

 

Pe de altă parte, leului i-ar fi prea greu să se aprecieze până la 4,26 unităţi pe euro, potrivit raportului BT Securities, atașat la acest articol.

 

 

Primul test fundamental care ar putea confirma sau nu, pe termen scurt, previziunile tehnice ale analiștilor este chiar întâlnirea de azi a miniștrilor de finanțe din Zona Euro. Grecia și creditorii săi tind să se apropie de un rezultat, dar trebuie ca și miniștrii de finanțe ai euro să fie de acord.

 

 

Creditorii Greciei ar putea accepta o pierdere reală de 65 la 70 % din obligaţiunile grecilor, au spus sursele Bloomberg, și dacă detalii privind înlocuirea titlurilor noi cu cele mai vechi vor convinge și pe oficialii europeni, atunci piețele ar avea motive în plus să mențină euro pe tendința de apreciere spre 1,32 USD / EUR.

 

AURUL

 

Şansele aurului de a bate curând noi recorduri istorice nu sunt prea mari. „Preţul aurului este foarte aproape de zona de rezistenţă (la creştere, n.r.) situată la 1675 dolari / uncie. Aşteptările pe termen scurt se aliniază cu cele pe termen mediu“, de „continuare a tendinţei descendente spre suportul de creştere identificat la 1.550 USD / uncie de aur“, spune în raportul său, Alexandru Preda, de la casa de brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca.

 

 

Scenariul principal este descris, în raportul ataşat, de linia de tendinţă notată T1 pe grafic, încă valabilă. „O scădere sub 1.550 va lăsa loc de noi deprecieri spre suportul situat la 1.475 dolari pe uncie de aur“, stabileşte analistul clujean graniţele vizibile ale comportamentului pieţei aurului.

 

Actiunile și indicii lor

 

Luni la prânz, bursele lumii, inclusiv Bursa de Valori din București (BVB), confirmau previziunile analiștilor citați de RTV.net, făcute dis de dimineață sau chiar mai devreme. Indicii bursieri europeni creșteau. Indicii sunt niște medii ponderate ale cotațiilor unor acțiuni selectate după criterii severe, medii raportate la niște repere de plecare, de pildă 1000 de puncte în cazul indicelui BET Fi.

 

 

BET Fi este cel mai nervos indice de la București, pentru că exprimă evoluția societăților de investiții financiare (SIF) și a Fondului Proprietatea. Acestea sunt acțiunile cele mai căutate de invetitorii străini și de aceea este cel mai depdendent de piețele externe. Tot de aceea este și cel mai analizat de la BVB, căci are reputația că anticipează evoluția şi a celorlalte acţiuni şi indici.

 

 

Astfel, indicele fondurilor de investiţii listate la Bucuresti tocmai s-a stabilizat peste pragul de 21.000 de puncte.

 

 

„Suntem deja în proximitatea nivelului prevăzut, de 21.500 de puncte, unde s-ar putea să vedem temporare reacţii negative sau măcar stabilizări. În cele din urmă, anticipăm că SIF-urile vor urca pana la 23.000 de puncte“, scria în raportul său săptămânal, terimis dinainte de deschiderea pieţei, Dan Rusu de la BT Securities.

 

 

Analistul adăuga ayi dimineață faptul că BET Fi şi-a încheiat perioada de consolidare, identificată printr-o configuraţie triunghiulară (vezi raportul ataşat), care stabilea un nou suport pentru creştere, la 19.250 de puncte. „Pragul de siguranţă rămâne la 17.800 de puncte“, ne aminteşte şeful analiştilor de la BT Securities.

 

 

Pentru colegii şi adversarii de la SSIF Broker Cluj Napoca creşterea BET Fi (spre zona de rezistenţă, care începe de la 21.600 de puncte) este chiar un „scenariu principal“, care „va fi menţinut atât timp cât nivelul de 17.600 rămâne valabil ca suport“. Ţinta celor de la SSIF Broker este puţin mai mare, 23.500 de puncte, zona unor maxime locale de pe parcursul anului 2011.

 

 

Indicii marilor burse străine se apropie, la rândul lor de pragurile de rezistenţă împotriva creşterii.

 

Dow Jones Industrial (DJIA) de la New York „se apropie zona de rezistenţă de la 12.750 – 12.810 puncte. Odată ajuns în aceasta zonă, indicele va înregistra cel puţin câteva zile de corecţii descendente“, spune Alexandru Preda de la SSIF Broker, care a identificat ;i un canal de cre;tere între limitele căruia indicele poate să varieze, dar în acelaşi sens general ascendent.

 

 

Deşi mizează „pe o întoarcere“ mai jos de aceeaşi zonă, Dan Rusu de la BT Securities aşteaptă „confirmarea abia sub 12,400 de puncte. Până atunci, tendinţa pozitivă rămâne în vigoare“.

 

 

Indicele german DAX, care creşte luni la ora 14 cu 0,72% până la 6.450 de puncte, este important pentru că este expresia economiei care, singură, este garnaţia uieşirii Europei din criză, atât cât se poate garanta aşa ceva.

 

 

Şi DAX se apropie de obiectivle şi totodată rezistenţele stabilite de BT Securities la 6.600 –  6.800 puncte. „Aşa cum susţinem încă de anul trecut, cam în această zonă ar fi un prim posibil punct de încheiere pentru valul de creştere intermediară“, spăune Dan Rusu în Raportul său.

 

 

Mai găsiţi în cele două rapoarte, repere de variaţie pentru indicele austriac ATX şi o analiză referitoare la retrogradarea ratingului Fondului de salvare a euro, EFSF (în BT Securities), respectiv repere pentru variaţiile indicelui american S&P 500, ale indicelui BET care reprezintă oficial Bursa din Bucureşti, şi ale acţiunilor Fondului Proprietatea (simbol bursier FP), SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5), BRD, Banca Trasnilvania (TLV) şi ale OMV Petrom (SNP).

 

 

DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri premierul Denis Şmîhal, relatează agenția germană de presă DPA,......
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul Funky Citizens în acest demers
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul ...
TikTok anunță că își reafirmă angajamentul, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, ...
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Guvernul de la Berlin a dat vineri de înţeles că Germania nu-l va aresta pe premierul israelian Benjamin Netanyahu dacă ...
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea negocierilor cu conducerea companieii
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea ...
Reprezentanţii angajaţilor Volkswagen din Germania au votat oficial pentru declanşarea unor greve limitate, de la începutul ...