De ce se tem companiile cel mai mult – Studiu Allianz

Companile plasează riscul economic pe primul loc în topul riscurilor ce le pot ameninţa afacerile, acestea fiind îngrijorate de o posibilă recesiune economică şi de criza datoriilor suverane, alături de creşterea preţurilor mărfurilor şi de fluctuaţiile valutare, potrivit unui studiu Allianz.
Economica.net - lun, 23 ian. 2012, 11:37

„AGCS, divizie a grupului Allianz şi asigurător la nivel global al riscurilor corporate şi industriale, a realizat o cercetare în rândul consultanţilor săi în managementul riscului, în cea de-a doua jumătate a anului 2011, în scopul identificării riscurilor ce ameninţă companiile în anul 2012. Riscul economic a fost cel mai frecvent menţionat, de circa 21% dintre respondenţi. Mai concret, companiile sunt îngrijorate de o posibilă recesiune economică şi de criza datoriilor suverane, de creşterea preţurilor mărfurilor şi de fluctuaţiile valutare”, se arată într-un comunicat al Allianz-Ţiriac Asigurări.

Pe locul al doilea în topul riscurilor care ameninţă companiile în acest an se situează riscurile asociate întreruperii afacerilor, menţionate de 14% dintre respondenţi.

Întreruperea afacerilor se referă la întreruperi ce survin în lanţul aprovizionării şi la vulnerabilitatea proceselor de producţie datorită unei concentrări a furnizorilor, a unui grad din ce în ce mai mare de outsourcing către furnizori şi a producţiei pe bază de cerere/comenzi.

Cu toate că o centralizare a achiziţiilor, un grad din ce în ce mai mare de outsourcing către furnizori şi producţia pe baza cererii/comenzilor reduc costurile, în acelaşi timp acestea fac companiile să fie mai vulnerabile la întreruperile proceselor.

Pe locul al treilea în topul riscurilor se situează catastrofele naturale. Costul catastrofelor naturale – de la inundaţii şi ploi torenţiale, până la uragane, taifunuri sau cutremure – este multiplicat ca urmare a dezvoltării economice şi a progresului tehnologic.

„Astfel, valoarea anuală a despăgubirilor acordate de asigurători pentru daune cauzate de catastrofe naturale a crescut în ultimii 30 de ani de la 5 miliarde dolari la peste 40 miliarde dolari”, se mai spune în comunicat.

Cercetarea AGCS mai relevă că percepţia privind principalele riscuri ce pot ameninţa companiile diferă în funcţie de regiunea geografică.

Astfel, riscurile catastrofice se situează pe primul loc în topul riscurilor de care se tem companiile din zona Asia-Pacific, teamă justificată, de altfel, în urma cutremurului şi a tsunamiului din Japonia şi a inundaţiilor recente din Thailanda.

În această regiune companiile mai sunt, de asemenea, preocupate de riscurile politice, inclusiv de protecţionism şi de intervenţia statului.

În Marea Britanie, în schimb, companiile sunt îngrijorate în principal de efectele suprareglementării.

Pe de altă parte, în Germania riscul de complexitate creează îngrijorări serioase, mai ales în proiectele industriale complexe, unde un design deficitar al produselor şi sisteme de control intern inadecvate pot duce la compromiterea eficacităţii şi la pierderi.

„În toată lumea, însă, companiile sunt în mică măsură preocupate de riscurile IT. Numai 1% dintre experţii intervievaţi de AGCS au menţionat acest risc drept un motiv de îngrijorare pentru companii. Cu toate acestea, funcţionarea defectuoasă a sistemelor IT – cauzată de atacurile hacker-ilor sau de procese interne deficitare – poate induce pierderi de milioane, prin efectele ce se pot propaga atât la nivelul cheltuielilor, cât şi al veniturilor”, se mai spune în comunicatul Allianz-Ţiriac.

Allianz Global Corporate&Specialty (AGCS) este divizia din cadrul Allianz SE dedicată clienţilor specializaţi şi corporate.

AGCS furnizează consultanţă pentru asigurări şi managementul riscurilor în mai multe arii de activitate, cum ar fi maritim, aviaţie, corporaţii, inclusiv energie, inginerie, financiar (inclusiv asigurarea răspunderii manageriale), asigurări de proprietăţi şi răspundere civilă, inclusiv programe internaţionale.

Allianz-Ţiriac Asigurări este subsidiara locală a grupului german Allianz.

Te-ar mai putea interesa și
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi Sunak
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi ...
Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sâmbătă lidera Partidului Conservator din Marea Britanie. Badenoch, care a deţinut în trecut funcţia de secretar pentru afaceri, a fost declarată......
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a reacționat pe pagina sa de Facebook cu privire la incidentul de pe unul ...
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește salariul mediu net până la 7.000 de lei
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește ...
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, sâmbătă, la Sinaia, că programul de guvernare al PNL prevede crearea a ...
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
Agenţia de evaluare S&P Global a îmbunătăţit, vineri, ratingul suveran al Turciei de la "B plus", până la "BB minus", ...