AMRCR şi patronatele cer respingerea legii care prevede 51% produse româneşti la raft

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România şi Confederaţia Patronală CONCORDIA au cerut Parlamentului să respingă Legea nr. 321/2009 care obligă hipermarketurile să achiziţioneze 51% produse provenite din lanţul scurt de aprovizionare, afirmând că este discriminatorie şi nocivă, scrie Mediafax.
Economica.net - lun, 16 mai 2016, 19:15
AMRCR şi patronatele cer respingerea legii care prevede 51% produse româneşti la raft

Confederaţia Patronală CONCORDIA cere deputaţilor să contribuie „la apărarea interselor consumatorilor şi principiilor economiei de piaţă, prin transmiterea unui mesaj politic clar în plenul Camerei Deputaţilor pentru respingerea proiectului de lege pentru modificarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare”, se arată în scrisoarea semnată de preşedintele CONCORDIA, Dan Ioan Gheorghiu, adresată Parlamentului.

Confederaţia Patronală CONCORDIA transmite Parlamentului că a luat la cunoştinţă „cu îngrijorare modificările în curs de adoptare la Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare”, susţinând că prevederile legii „încalcă atât legisalţia comunitară şi principiile pieţei unice”, dar şi legislaţia românească şi că „principalul scop al adoptării lor este efectarea activităţii comerciale a celor care operează în domeniul comerţului modern în România”, potrivit unei scrisori adresate Parlamentului.

CONCORDIA susţine că obligativitatea ca 51% din produsele alimentare din supermarket să fie româneşti nu este de natură să rezolve problemele şi nici să asigure un sprijin real producătorilor români.

Mai mult, CONCORDIA susţine că prevederile în curs de adoptare ale legii ar putea afecta funcţionarea normală a comerţului alimentar şi „să conducă la apariţia unor efecte colaterale nedorite” atât pentru producători, cât şi pentru consumatori.

De asemenea, Guvernul a emis în 20 februarie 2016 puncte de vedere negative la iniţativele legislative pentru modificarea Legii 321/2009, potrivit scrisorii adresate de CONCORDIA.

La rândul său, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România îi cere preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, printr-o scrisoare, să ceară plenului retrimiterea proiectului de lege la comisia de specialitate, afirmând că unele prevederi sunt „neconcurenţiale şi discriminatorii”.

AMRCR susţine, de asemenea, că modificările aduse Legii 321/2009 nu sunt de natură „să aducă un sprijin concret producătorilor români, mai ales celor mici, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public”.

AMRCR susţine că amendamentele aduse legii privind comercializarea produselor alimentare „au potenţialul să afecteze masiv funcţionarea normală a comerţului alimentar”.

Cele două scrisori au fost transmise Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor.

Legea ar putea intra marţi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Cotaţiile futures la cacao au atins miercuri un nou maxim istoric, de peste 12.000 de dolari pe tonă, la bursa de la New York, odată cu intensificarea îngrijorărilor cu privire la diminuarea......
Record pentru Europa. Companiile din UE au depăşit pentru prima dată în ultimii 10 ani pe cele din SUA şi China, la nivelul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare
Record pentru Europa. Companiile din UE au depăşit pentru prima dată în ultimii 10 ani pe cele din SUA şi China, la ...
Industria europeană şi-a sporit anul trecut investiţiile în cercetare şi dezvoltare (R&D) cu 9,8%, depăşind creşterea ...
60% din rețeaua de cafenele 5 to go a fost cumpărată de fondurile INVENIO Partners și Accession Capital Partners
60% din rețeaua de cafenele 5 to go a fost cumpărată de fondurile INVENIO Partners și Accession Capital Partners
5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea mai accesată franciză din România, a anunțat că fondurile ...
Adaos comercial plafonat până în 30 iunie 2025. Ministrul Agriculturii a anunțat Guvernul că va prelungi termenul pentru încă șase luni
Adaos comercial plafonat până în 30 iunie 2025. Ministrul Agriculturii a anunțat Guvernul că va prelungi termenul pentru ...
Ministrul Florin Barbu a anunțat în cadrul Ședinței de Guvern de astăzi că va prelungi până în data de 30 iunie ...