„În zona Vrancea riscul de cutremur rămâne unul destul de ridicat, în condiţiile în care a trecut mult timp de când nu a mai avut loc un seism important. (…) Dacă acel cutremur din 1802 s-ar întâmpla astăzi, pierderea pentru industria asigurărilor va fi de 12,9 miliarde de euro. În cazul cutremurelor din 1940 şi 1977, pierderile s-ar ridica la aproximativ 3,5 miliarde de euro”, a declarat Shane Latchman, assistant vice president, Research and Client Services Groups, AIR Worldwide, UK, prezent la Forumul Internaţional de Asigurări-Reasigurări FIAR 2016, la Braşov.
Potrivit unui studiu AON, realizat la solicitarea companiilor de asigurări de pe piaţa românească, paguba aşteptată în România în cazul unui cutremur care va avea amploarea celui din 1977 este de circa 6,6 miliarde de euro, la clădiri, asigurările acoperind doar 1,51 miliarde de euro.
Pierderile economice globale provocate în ultimii 10 ani de catastrofele naturale au însumat 1.700 de miliarde de dolari, din care 70% nu sunt acoperite de asigurări, a declarat, la FIAR 2016, Kurt Karl, economistul şef al companiei de reasigurare Swiss Re. În perioada 2005 – 2015, pierderile economice neasigurate cauzate de catastrofele naturale au totalizat 1.200 miliarde de dolari, iar pierderile acoperite de asigurători au fost în valoare de 523 miliarde de dolari.
Potrivit economistului şef al Swiss Re, cel mai mare grad de neacoperire se întâlneşte în cazul cutremurelor, fiind în medie de 90%, în timp ce pierderile neasigurate în cazul inundaţiilor reprezintă 86% din totalul pierderilor.