Într-o conferinţă de presă organizată joi la Washington, purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, a refuzat să confirme informaţiile apărute în presă potrivit cărora FMI cere europenilor să accepte o suspendare a rambursărilor datoriilor Greciei până în 2040. ‘Am avut un schimb preliminar de păreri cu partenerii noştri cu privire la principiile generale ale unei reduceri de datorii. Credem că este posibil să restabilim sustenabilitatea datoriei Greciei fără un ‘haircut’ (-ştergerea datoriei- n.r.), dar aceasta ar implica acordarea unor condiţii foarte favorabile, inclusiv o perioadă lungă de graţie şi dobânzi foarte foarte mici’, a spus Gerry Rice.
Acest vast efort de relaxare a poverii datoriei Greciei, la care mai multe state europene se opun, face parte din condiţiile impuse de FMI pentru a participa la finanţarea planului de asistenţă convenit în vara anului trecut de Atena şi zona euro, cel de al treilea plan de asistenţă acordat Greciei de creditorii internaţionali după 2010. Acest plan este afectat de mai multe luni de divergenţele apărute între oficialii de la Atena şi creditorii săi însă mai oficiali europeni speră că se va ajunge la un acord la următoarea reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro, programată a avea loc în data de 24 mai, acord care va permite deblocarea de noi credite.
FMI, care nu s-a alăturat programului de asistenţă convenit de zona euro şi Grecia în vara anului trecut, are în continuare îndoieli cu privire la fezabilitatea reformelor cerute Greciei în schimbul reluării ajutoarelor şi a cerut europenilor să fixeze obiective bugetare ‘realiste’. Fondul are îndoieli în special cu privire la obiectivul de excedent primar de 3,5% din PIB care ar trebui să fie atins de Grecia în 2018, apreciind că acesta ar necesita măsuri de austeritate prea dureroase.