Joi, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,5025 lei/euro.
Miercuri seară a fost publicată o minută a Federal Reserve, care a majorat probabilitatea unei creşteri a dobânzilor în luna iunie de către Fed până la 32%, de la doar 4% anterior.
Ca efect, cotaţiile au depăşit nivelul de 4,51 lei/euro în tranzacţiile din afara pieţei regulate, în condiţiile în care investitorii sunt mai interesaţi să facă plasamente în active denominate în dolari şi să iasă de pe investiţiile considerate mai riscante, precum cele în lei.
„Leul a închis ieri (joi – n.r.) cu o depreciere de 0,1%, lângă 4,5040 lei/euro, într-o zi de consolidare peste pragul de 4,50. Cum lipsa de interes revine (lichiditatea de ieri a fost moderată), astăzi ar putea fi o nouă zi de tranzacţionare laterală”, se arată într-o notă de cercetare a ING, publicată vineri.
Analiştii ING arată că monedele regionale s-au depreciat mai mult joi, la fel ca pe parcursul ultimei luni, considerând că presiunile asupra perechii euro/leu rămân în urcare în perioada următoare.
Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a urcat în continuare, ajungând la 4,0161, de la 4,0126 lei joi, când a depăşit pentru prima dată din 16 martie nivelul de 4 lei.
Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar inporturile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.
Cursul francului elveţian a scăzut cu 1 ban, la 4,0550 lei.