În România există trei „bănci” emitente de monedă electronică

În ultimii doi ani, piaţa financiară românească se dezvoltă tot mai intens, încercând să ţină pasul cu ultimele descoperiri tehnologice care încep din ce în ce mai mult să schimbe faţa bankingului normal. Astfel, chiar dacă nu avem un bitcoin, avem deja trei „bănci" emitente de monedă electronică, Capital Financial Services SA, Vodafone România M-Payments SRL şi, de la sfârşitul anului trecut, Orange Money SRL. Există însă şi 84 de instituţii de monedă electronică care au notificat BNR că vor să furnizeze astfel de servicii în România.
Gabriela Ţinteanu - joi, 26 mai 2016, 21:05
În România există trei „bănci

Potrivit BNR, instituţia care acreditează şi supraveghează aceste instituţii, societăţile mai sus menţionate au dreptul să emită monedă electronică, să realizeze servicii de plată, depunere şi retragere de numerar într-un cont de plăţi, precum şi toate operaţiunile necesare pentru funcţionarea contului de plăţi, emiterea instrumentelor de plată, implicit a monedei electronice, acceptarea la plată a acestor instrumente şi remiterea de bani.

De altfel, cei trei emitenţi de monedă electronică funcţionează similar cu serviciul internaţional de plată online PayPal.com, care funcţionează ca un cont bancar. Singura diferenţă este că printr-un cont de acest gen totul se realizează electronic.

După cum explică jucătorii din piaţă, moneda electronică se cumpără cu cash şi poate fi utilizată doar în mediul electronic, oferind mai multă siguranţă şi costuri mult mai mici. Poate fi răscumpărată la orice sediu al emitentului de monedă electronică sau prin transfer bancar. Moneda electronică poate fi utilizată printr-un card preplătit, în mediul online sau la plata cu mobilul.

În România, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la 100 de locuitori a depăşit 116%, la finalul anului 2015, incluzând 23,1 milioane de utilizatori activi ai acestor servicii.

În acest context, miza pentru emitenţii de monedă electronică ar putea fi populaţia din mediul rural care nu are internet, nu are cont bancar, dar cu siguranţă are telefon mobil.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Băncii Central Europene disponibile doar pentru finele lui 2014, în România există 155.580 de conturi de monedă electronică, iar volumul tranzacţiilor cu monedă electronică în 2014 a fost de 170.129 miliarde lei.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...