Guvernul elveţian are termen până în luna februarie a anului viitor să pună în aplicare rezultatul unui referendum cu caracter obligatoriu din 2014 prin care populaţia şi-a exprimat sprijinul pentru introducerea de cote de imigranţi.
Însă o astfel de măsură ar încălca un pact bilateral cu Bruxellesul prin care este garantată libertatea de mişcare a lucrătorilor din UE, iar oficialii elveţieni vor să găsească o cale pentru a minimaliza o dispută cu blocul comunitar, principalul său partener comercial.
Diplomatul cu experienţă Jacques de Watteville, negociatorul-şef al Elveţiei în discuţiile cu Bruxellesul, speră să găsească un compromis până la 6 iulie, când va avea loc o întâlnire, a precizat cotidianul Tages-Anzeiger, citând ‘informaţii credibile’.
Discuţiile au fost suspendate până după referendumul de la 23 iunie din Marea Britanie privind rămânerea sau ieşirea din UE, în contextul în care Bruxellesul nu este dispus să arate flexibilitate în discuţiile cu Elveţia, pentru a nu încuraja tabăra care vrea ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, a spus un oficial elveţian în februarie.
Detaliile despre eventualul compromis nu sunt foarte clare încă, a precizat ziarul citat, însă, conform unor informaţii din ‘cercurile diplomatice’, înţelegerea ar putea implica mai curând măsuri calitative decât restricţii cantitative.
Elveţia nu face parte din UE, dar a semnat o serie de acorduri bilaterale. Referendumul din 2014 a aruncat în aer tratatele dintre Elveţia şi UE, cele care stabilesc cadrul cadrul legăturilor economice bilaterale şi care rezistă sau sunt anulate doar împreună.