Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Ploieşti efectuează cercetări specifice privind modul de derulare a procedurii de achiziţie a Sistemului Informatic al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), se arată într-un document al Direcţiei Generală Control, Antifraudă şi Inspecţii din Cadrul Ministerului Agriculturii, citat de agroinfo.ro.
Potrivit documentului citat, Direcţia de Control a efectuat propriile verificări ale activităţii conducerii APIA central cât şi a Grupului de lucru privind implementarea plăţilor directe în cadrul noii Politici Agricole Comune, un grup înfiinţat în 2014 în baza unui Ordin de Ministru (Ordin nr 891-03.06.2014).
Or, în urma acestor verificări s-au desprins mai multe motive care au condus la întârzieri în plata subvenţiilor din agricultură.
Printre acestea enumerăm : managementul grupului de lucru; numărul mare de acte normative în domeniu, emise de UE; emiterea cu întârziere a actelor delegate de punere în aplicare a legislației UE în România; numărul mare al schemelor de plată aplicabile României; necesitatea de a actualiza/dezvolta sistemul informatic al APIA, în concordanță cu noua Politică Agricolă Comună și cu toate modificările legislației naționale de implementare.
Despre sistemul informatic, Direcţia de Control menţíonează faptul că alocarea fondurilor pentru actualizarea/dezvoltarea sistemului informatic al APIA s-a făcut cu întârziere ca urmare a necesității aprobării unui act normativ care să permită angajarea de cheltuieli peste plafonul de 30 de milioane de lei.
APIA lucrează cu un sistem informatic instalat de compania Siveco, în consorțiu cu Teamnet.
Amintim că subvenţiile aferente campaniei din 2015 trebuie să fie achitate integral fermierilor până la data de 30 iunie, potrivit regulamentelor europene. Există patru scheme de plată- schema de plată unică pe suprafaţă, de 79,7392 euro/ha, plata pentru înverzire de 59,1277 euro/ha, plata pentru tinerii fermieri de 19,9348 euro/ha şi Ajutoarele Naţionale Tranzitorii pentru culturile amplasate pe teren arabil- 19,1942 euro/ha.
Până la începutul acestei luni APIA a făcut plăţi efective la un număr de 747.000 de fermieri, iar pachetul total plătit este de 373 de milioane de euro.