Băncile care atacă statul ar trebui să nu mai aibă acces la programul Prima Casă – Piperea

Principiile de drept spun că, atunci când un investitor, fie el și străin, atacă statul care i-a creat toate facilitățile pentru a-și desfășura activitatea într-o țară, poate fi considerat investitor ostil și i se pot tăia anumite facilități, de exemplu accesul la programul Prima Casă, după cum explică avocatul Gheorghe Piperea. În ciuda amenințărilor transmise prin mass-media, băncile comerciale nu au dat România în judecată la forurile internaționale, dar câteva bănci s-ar putea să o facă: Raiffeisen Bank, Unicredit, Piraeus și Credit Europe.
Gabriela Ţinteanu - lun, 23 mai 2016, 21:02
Băncile care atacă statul ar trebui să nu mai aibă acces la programul Prima Casă - Piperea

Un grup de bănci studiază cu avocaţii în acest moment varianta unui proces la Washington, la ICSID – Curtea Internaţională pentru Apărarea Investiţiilor Străine – împotriva României, care va fi reprezentat de Ministerul Finanţelor. Motivul procesului este legat de exproprierea unor bunuri şi venituri prin Legea dării în plată.

Așa sunau știrile de ieri anlizând situația la zi a proceselor de dare în plată, contestații ale băncilor sau contestații la Curtea Constituțională. Cu toate acestea, avocații spuneau că cele patru bănci care își doresc să dea în judecată statul român (Raiffeisen Bank, Unicredit, Piraeus și Credit Europe) s-ar putea lovi de o surpriză: investitorii străini care dau în judecată statul pe teritoriul căruia își desfășoara afacerile pot fi considerați investitori ostili și excluși din anumite programe cu garanție guvernamentală.

”Eu cred că toate băncile care vor da în judecată statul român trebuie să fie excluse din programul Prima Casă”, spune G. Piperea.

România a fost adusă în faţa Curţii de la Washington în 11 procese intentate de investitori stabiliţi în state cu care ţara noastră are tratate de protejare a investiţiilor. Şapte litigii au fost deja soluţionate, iar în toate statul român a câştigat, cu excepţia celui cu fraţii Micula, în faţa cărora statul a pierdut şi cărora trebuie să le plătească 84 de milioane de euro. Alte patru procese sunt încă pe rol, deschise de Gabriel Resources (firma implicată în proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană, traderul de energie Alpiq, italienii Marco şi Stefano Gavazzi, foştii proprietari ai combinatului siderurgic Oţelu Roşu, şi, din nou, fraţii Micula. 

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă relevantă pentru această funcţie....
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...