UniCredit SpA începe căutarea unui nou director general

UniCredit SpA va începe oficial marţi procesul de recrutare a unui nou director general, o decizie care ar putea duce la schimbarea structurii celei mai mari bănci italiene şi posibil la majorarea capitalului cu câteva miliarde de euro, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - mar, 24 mai 2016, 06:14
UniCredit SpA începe căutarea unui nou director general

Marţi este programată o reuniune extraordinară a Consiliului de Administraţie la ora 4 p.m. ora locală (14,00 GMT), adaugă sursele, pentru a discuta chestiuni ce ţin de guvernanţă şi posibila înlocuire a directorului general Federico Ghizzoni, care a condus UniCredit din 2010.

Potrivit surselor, Ghizzoni, în vârstă de 60 de ani, ar urma să-şi prezinte marţi demisia, dar ar putea rămâne până la găsirea unui succesor. Unii investitori sunt nemulţumiţi de evoluţia preţului acţiunilor, nivelul capitalului şi profitabilitatea redusă a băncii italiene.

Printre candidaţii la conducerea UniCredit se află Jean-Pierre Mustier (fost director la Societe Generale şi la UniCredit), Andrea Orcel (şeful diviziei de investiţii bancare al UBS), Alberto Nagel (directorul general al Mediobanca) şi Marco Morelli (şeful subsidiarei din Italia a Merrill Lynch).

Alegerea ar putea depinde de intenţia Consiliului de Administraţie de a lua în considerare fuziunea cu o altă bancă, în acest caz fiind favoriţi Orcel sau Nagel. Alternativa ar fi reducerea reţelei internaţionale a UniCredit (în special în Europa Centrală şi de Est) pentru a îmbunătăţi situaţia financiară şi a majora capitalul, susţin sursele.

Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 a scăzut la 10,5% la 31 martie 2017, de la 10,73% la sfârşitul lui decembrie 2015. UniCredit a precizat că vrea să-şi menţină indicele de adecvare a capitalului la aproximativ 10% anul acesta.

Decizia privind noul director general este aşteptată până la următoarea reuniune a Consiliului de Administraţie, din 9 iunie, dar ar putea fi luată şi mai devreme, adaugă sursele.

Analiştii apreciază că UniCredit ar putea avea nevoie de o majorare a capitalului cu 5 – 10 miliarde de euro. Anul acesta, acţiunile băncii au scăzut cu peste 40% la Bursa de la Milano, în timp ce titlurile rivalei Intesa Sanpaolo s-au depreciat cu 29% în 2016.

Prezent luni la Madrid pentru inaugurarea diviziei spaniole a UniCredit, Federico Ghizzoni a subliniat că situaţia din interiorul băncii este sub control şi că nu este nevoie de o majorare de capital.
„Nu se întâmplă nimic dramatic în interiorul grupului, situaţia este sub control… Nu există niciun fel de tensiuni”, a spus Ghizzoni.

Întrebat de jurnalişti dacă va demisiona, Ghizzoni a răspuns: „Nu sunt aici să fac comentarii în legătură cu acest subiect, ci să vorbesc despre deschiderea unei sucursale. Vom vedea ce se va întâmpla în viitor, dar, în ceea ce mă priveşte, activitatea se desfăşoară în mod normal”, a răspuns Ghizzoni.

Speculaţiile cu privire la nemulţumirea investitorilor faţă de activitatea lui Federico Ghizzoni circulă de mai multe luni, în condiţiile în care UniCredit nu a reuşit să calmeze îngrijorările potrivit cărora ar avea nevoie de o majorare de capital. Presiunile au crescut şi mai mult după ce recent UniCredit a decis să fie singura bancă ce a garantat o majorare de capital de 1,5 miliarde de euro la Banca Popolare di Vicenza.

Alte surse au anunţat săptămâna trecută că UniCredit SpA ia în considerare vânzarea unei participaţii la brokerul său online FinecoBank şi îşi revizuieşte activele din Polonia şi Turcia în vederea majorării capitalului.

UniCredit ar putea vinde 15% din Fineco şi participaţii în banca turcă Yapi ve Kredi Bankasi AS şi cea poloneză Bank Pekao SA, dar încă nu s-a luat nicio decizie, iar o posibilă schimbare a conducerii UniCredit ar putea afecta tranzacţiile, au explicat sursele.

În 2014, UniCredit a obţinut 673 milioane de euro din vânzarea unei participaţii de 30% în Fineco. Pe baza actualului preţ de pe piaţă, o participaţie de 15% este evaluată la aproximativ 600 milioane de euro.

Profitul UniCredit a înregistrat un declin de 21% în primul trimestru din 2016, deoarece veniturile mai scăzute şi costurile legate de reorganizare au compensat reducerea creditelor neperformante.

Profitul net a coborât la 406 milioane de euro (462 milioane de dolari) în primele trei luni din acest an, de la 512 milioane de euro în perioada similară din 2015, timp ce analiştii se aşteptau la 379 milioane de euro. Banca a înregistrat costuri de 230 milioane de euro în urma restructurărilor din Italia şi Austria.

UniCredit, care operează în 17 ţări, cu 8.400 de oficii bancare şi 146.000 de angajaţi, este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.

Te-ar mai putea interesa și
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești în blocul comunitar
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești ...
Uniunea Europeană şi China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice chineze în blocul comunitar, a declarat Bernd Lange (foto),......
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...