Consolidarea sistemului bancar: activele sistemului au crescut în trimestrul unu de frica legii dării în plată

Datele BNR indică o scădere a activelor bancare de 1,9% în T1 2016 comparativ cu decembrie 2015. Scăderea intervine după o creștere foarte puternică în T4, de 4,9% (a se vedea graficul alăturat). Populația se împrumută de obicei mult mai puţin în primele luni ale anului comparativ cu ultimul trimestru din anul precedent când creşterea împrumuturilor atinge apogeul. În concluzie, de frica dării în plată, procesul de creditare a fost accelerat în primul trimestru din acerst an, iar activele băncilor au crescut în raport cu perioada similară a anului precedent, lăsând loc unui eventual trend de scădere reală.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 29 mai 2016, 01:45
Consolidarea sistemului bancar: activele sistemului au crescut în trimestrul unu de frica legii dării în plată

În contextul unui proces de creditare caracterizat printr-o dinamică redusă, activele nete ale sistemului bancar pot înregistra fluctuaţii (creşteri/scăderi) de la un trimestru la altul, fără a evidenţia un trend ascendent evident (doar rate pozitive de creştere).

O scădere a activelor nete poate fi determinată de: (1) factori cu impact tranzitoriu (tiparul sezonier, modificări ale cursului de schimb), (2) factori cu caracter structural (dezintermediere financiară) și (3) politica băncilor cu privire la provizionare și vânzare de portofolii de credite neperformante. După cum spune logica economic și reprezentanții Raiffeisen Bank.

“Scăderea nivelului activelor în T1 2016 faţă de T4 2015 este o tendinţă sezonieră recurentă a sistemului bancar românesc. Aceasta poate fi corelată cu accelerarea creditelor de consum în perioada Sărbătorilor, precum şi creşterea depozitelor companiilor (pe partea de pasive) la finalul anului pe fondul efectuării de plăți de către Ministerul de Finanțe, așa cum a fost cazul şi în anul 2015”, spun reprezentanții Unicredit Bank.

 “Modificarea trimestrială din Q1 2016 este relativ redusă (scădere de 1.9% a activelor nete în martie 2016 față de decembrie 2015) iar datele publicate nu permit identificarea contibuției potențiale a diferiților factori. În plus, scăderea din Q1 2016 vine după o creștere foarte amplă în Q4 2015 (+4.9%).

Factorii sezonieri pot fi importanţi în explicarea dinamicii, deoarece în ultimii ani (caracterizați printr-un proces de creditare redus) s-a observant întotdeauna o creștere a activelor nete în trimestrul IV, urmată de scăderea acestora în trimestru I. Cel puţin pentru a elimina influența factorilor sezonieri se recomandă o comparaţie a datelor dn trimestrul I cu datele din trimestrul I din anul anterior (în cazul de față acestea indică o creștere de 2.5%)”, precizează analiștii economici ai Raiffeisen Bank.

Accelerarea activelor în raport cu T1 2015 este corelată cu revenirea creditării. Creditele pentru persoanele fizice au crescut cu 5,4% an-la-an în această perioadă, în timp ce creditele pentru companii au crescut cu 0.2% an-la-an. Cu toate acestea, creditele pentru persoanele fizice ar putea încetini începând cu T2 2016.

În T1 2016 am observat o creștere puternică a creditelor imobiliare (+16,2% an-la-an), cel mai probabil ca o consecință a anticipațiilor clienților cu privire la Legea Dării în Plată. Cererea puternică pentru acest tip de credite și epuizarea plafonului pentru creditele Prima Casa până la finalul lunii martie par să indice o aversiune a populatiei cu privire la Legea Dării în Plată și impactul acesteia asupra condițiilor de creditare.

Modificarea trimestrială a activelor

 

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...