Cioloş: Sper ca ANAF să nu mai devină o sperietoare a mediului economic, ci un partener

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să facă puntea de legătură între mediul privat şi Guvern şi să nu mai devină 'o sperietoare' a mediului economic, ci un partener, a declarat, joi, premierul Dacian Cioloş, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 26 mai 2016, 18:04
Cioloş: Sper ca ANAF să nu mai devină o sperietoare a mediului economic, ci un partener

‘Pentru a putea susţine creşterea economică şi dezvoltarea economică avem nevoie de politici publice performante care trebuie susţinute cu bugete adaptate la nevoi şi, de aceea, avem şi noi în perspectivă nu doar ideea de a creşte bugetul, pentru că îşi are limitele lui, dar de a folosi cât mai bine alocările bugetare, banii pe care îi colectăm de la dumneavoastră, de la contribuabili. Şi aici, sigur, ANAF îşi are rolul, care sper eu să nu mai devină o sperietoare a mediului economic, ci un partener. E drept că pe ANAF există câteodată presiuni pentru a colecta bani la buget, însă cred că aceste presiuni n-ar trebui să fie cele care să ducă la o performanţă a colectării la buget, ci această performanţă ar trebui să vină, în primul rând, din reducerea evaziunii fiscale şi dintr-o contribuţie voluntară, să spun, în acest proces de colectare’, a afirmat Cioloş, la Gala Premiilor Capital.

Premierul a adăugat că ANAF este o instituţie-cheie pentru buget şi ar trebui să fie şi în relaţia cu mediul de afaceri.

‘Aici sper să putem lucra în continuare, pentru că eu am obsesia mea, să spun aşa, legat de rolul acestei instituţii în cadrul politicilor guvernamentale şi în legătură cu mediul de afaceri. E o instituţie-cheie atât pentru buget şi ar trebui să fie o instituţie-cheie şi în relaţia cu mediul de afaceri şi trebuie să găsim punctul de echilibru, să punem cursorul la un punct de echilibru care să facă în aşa fel încât noi să ne putem finanţa politicile publice cu contribuţiile care ar trebui să vină spre stat, fără ca pentru aceasta să facem din ANAF, din când în când, aşa cum s-a mai întâmplat, o instituţie de forţă. Ea ar trebui să fie o instituţie care să facă puntea de legătură între mediul privat şi Guvern. (…) Avem nevoie de această instituţie eficientă şi din punctul nostru de vedere, dar ea trebuie să fie cât mai puţin birocratică’, a punctat Dacian Cioloş.

Prim-ministrul a mai afirmat că speră ca Guvernul să fie în continuare un partener al mediului de afaceri, care susţine dezvoltarea economică a României.

‘Sectorul de business din România care susţine dezvoltarea economică a ţării şi o susţine atât de bine încât de câţiva ani de zile ne putem mândri, să spun, cu o creştere economică constantă şi vreau să vă spun că, în cele câteva luni de când conduc Guvernul şi am avut ocazia să mă întâlnesc cu mai mulţi lideri politici din Europa sau din afara Europei, suntem invidiaţi din acest punct de vedere al creşterii economice de multe alte ţări. Sigur că e bine când putem vorbi de creştere economică, pentru că asta ajută şi la a atrage atenţia investitorilor în România, am constatat-o şi zilele trecute în Statele Unite’, a precizat Dacian Cioloş.

El a atras însă atenţia că astfel de momente au şi fragilitatea lor. ‘Astfel de momente au fragilitatea lor de care trebuie să ţinem cont în deciziile noastre şi mă refer aici mai ales în deciziile noastre, ale Executivului şi ale mediului politic, instituţional. (…) Bugetul pe anul acesta are o anumită fragilitate pentru că el a fost constituit ţinând cont şi de măsurile de relaxare fiscală care au fost decise tocmai pentru a da un imbold economiei, creşterii economice şi sper să puteţi să valorificaţi cât mai bine aceste oportunităţi şi dumneavoastră, sectorul de business, privat, împreună cu sectorul de business cu capital de stat’, a completat Cioloş.

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ca acesta să preia conducerea PNL, arătând, însă, că "decizia va fi......
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...