Tetik, BT: Pentru a ajunge la nivelul de trai din ţările dezvoltate trebuie să creştem cu peste 5 – 6 % pe an

România are nevoie de o creştere economică de 5 - 6% pentru a ajunge la nivelul de trai din ţările dezvoltate din Uniunea Europeană, însă este important ca această creştere să vină din producţie, nu din consum, susţine directorul general al Băncii Transilvania, Omer Tetik.
Economica.net - vin, 27 mai 2016, 10:28
Tetik, BT: Pentru a ajunge la nivelul de trai din ţările dezvoltate trebuie să creştem cu peste 5 - 6 % pe an

‘Pentru a avea un tai bun peste 20 de ani, trebuie să avem capital şi capitalul se creează prin producţie, nu prin consum. PIB-ul UE a crescut cu 1,6% în 2015, iar România a avut o creştere economică de 3,5%. Însă, pentru a ajunge la nivelul din ţările dezvoltate trebuie să creştem cu peste 5 – 6 % pe an şi nu doar prin consum’, a precizat vineri Tetik în cadrul evenimentului Banii Tăi Expo, organizat de Bursa de Valori Bucureşti.

În acest context, potrivit directorului BT, România are nevoie de o piaţă de capital puternică şi investitori din toate zonele economiei pe această piaţă.

Reprezentantul BT a vorbit şi despre relansarea creditării, care creşte accelerat, însă ‘din păcate’ tot pe credite de consum. ‘Creditele în lei au înregistrat un nivel maxim istoric, de 210 miliarde de lei. Vedem relansarea creditării, însă, din păcate, tot pe partea de consum’, a mai spus Tetik.

Directorul BT a vorbit şi despre evoluţiile economice din ultimii ani care au răsturnat principiile învăţate în şcoală, şi se aşteapă la o schimbare a doctrinelor economice de către viitoarele generaţii.

‘Economia europeană suferă de 10 ani de lipsă de creştere economică. Nu vorbim de dobânzi reduse, ci de dobânzi negative. Acum constat că tot cea am învăţat în şcoală a fost greşit. Noi învăţam că, dacă preţul petrolului scade, vom avea creştere economică, dacă dobânzile scad, vom avea creştere economică. Aceste lucruri nu mai sunt valabile. Probabil şi tinerii de astăzi vor constata, peste 30 de ani, că tot ce au învăţat în şcoală este greşit şi probabil va trebui scrisă o nouă doctrină economică’, a mai spus Tetik.

El şi-a amintit că, atunci când a venit în România, în 1999, ROBOR (rata medie a dobânzilor interbancare la împrumuturile în lei – n.r.) era la nivelul de 82%, iar acum a scăzut sub 1%, fapt care prezintă avantaje, dar şi provocări. Pe de altă parte, acest aspect reprezintă o oportunitate pentru investiţiile pe piaţa de capital, a mai spus Tetik.

Te-ar mai putea interesa și
Canada ar trebui să fuzioneze cu SUA, a spus Trump la aflarea știrii demisiei lui Trudeau
Canada ar trebui să fuzioneze cu SUA, a spus Trump la aflarea știrii demisiei lui Trudeau
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat luni, într-un mesaj pe reţeaua sa socială după anunţul demisiei prim-ministrului canadian Justin Trudeau, că este în interesul Canadei să......
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul Statelor Unite a certificat în mod oficial luni victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale ...
Peste 51.000 de  gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Peste 51.000 de gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă ...
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, a fost anulată
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, ...
Comisia Europeană a anulat o întâlnire a delegaţiilor slovacă şi ucraineană cu reprezentanţi ai Comisiei ce urma ...