MFP începe un program de „terapie intensivă”: analiză calitativă a cheltuirii banilor publici, inclusiv în Sănătate

Ministerul Finanţelor Publice va efectua la jumătatea anului o analiză calitativă a cheltuirii banilor publici, inclusiv în sistemul sanitar, vizând raportul costuri - rezultate, a declarat duminică ministrul de resort, Anca Dragu, precizând că este mai mult decât un audit, mai curând un program de “terapie intensivă”.
Economica.net - lun, 30 mai 2016, 06:07
MFP începe un program de

“La jumătatea anului vom avea la Ministerul Finanţelor o analiză a eficienţei cheltuirii banilor publici, care va cuprinde şi un program de la Ministerul Sănătăţii. Cred că este un program de terapie intensivă pe care îl am la minister”, a afirmat Dragu într-o emisiune la Digi24.

Ea a fost întrebată dacă există la nivelul Guvernului o imagine de ansamblu a risipei banului public din sistemul sanitar, în contextul scandalului din sănătate privind dezinfectanţii diluaţi furnizaţi de Hexi Pharma în spitale.

Ministrul a punctat că Executivul are o imagine asupra banilor care se alocă în sănătate, dar şi percepţia că, deşi domeniul este finanţat destul de bine, există multe nevoi şi multe lipsuri.

“Ceea ce am constatat odată cu preluarea mandatului a fost lipsa analizei eficienţei folosirii banului public, această analiză nu se face în România”, a mai spus Dragu.

Ea a subliniat că analiza calitativă va fi realizată de o unitate din minister, pentru care este în curs de recrutare a personalului, urmând ca primele rapoarte să fie disponibile undeva în luna iulie.

În privinţa regulii care se aplică la licitaţii, unde sunt desemnaţi câştigătorii în funcţie de cel mai mic preţ oferit, Dragu spune că aceasta este schimbată în noul pachet de legi privind achiziţiile publice.

“Este o regulă importantă, care aduce în discuţie şi calitatea, pentru că am constatat în practică de multe ori că nu cel mai ieftin produs este cel care ne trebuie şi atunci autorităţile contractante au fost puse de multe ori în această situaţie de a fi nevoită să lucreze cu material produse care nu satisfac nevoile de calitate, dar pe care trebuia să le achiziţioneze din acest considerent”, a conchis ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor climatice pentru ţările în curs de dezvoltare la 250 de miliarde de......
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR, firma energetică de stat din Azerbaidjan, este în negocieri cu potenţiali cumpărători pentru vânzarea participaţiilor ...
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, ...