Asociaţiile de fermieri stau pe milioane de euro de la UE. Se pot promova aproape gratis. Niciun proiect anul acesta

Comisia Europeană a pus anul acesta la dispoziţia producătorilor europeni din industria alimentară peste 111 milioane de euro, bani cu care aceştia să îşi promoveze produsele pe piaţa locală, în restul UE sau în state terţe. Nicio asociaţie din România nu a participat la prima rundă de depunere a proiectelor.
Economica.net - joi, 16 iun. 2016, 21:00
Asociaţiile de fermieri stau pe milioane de euro de la UE. Se pot promova aproape gratis. Niciun proiect anul acesta

Comisia Europeană finanţează anul acesta cu 111,3 milioane de euro proiectele elaborate de producătorii europeni din industria alimentară cu scopul de a informa şi a se promova pe piaţa internă şi în ţările terţe (din afara UE). Niciun ban nu va ajunge însă momentan în România în condiţiile în care nicio asociaţie de producători nu a depus vreun proiect pentru a fi finanţat. Prima sesiune de depunere a proiectelor a fost deschisă în februarie, iar data limită de depunere a fost 28 aprilie. Există însă şansa ca până la finele anului Comisia să mai deschidă o sesiune de finanţare, astfel încât fermierii români s-ar putrea promova pe bani europeni începând cu anul viitor, pe o perioadă cuprinsă de până la trei ani. 

„Producătorii agricoli din România ar trebui să se pregătească de pe acum pentru a putea aplica în următoare sesiune de depuneri de proiecte”, a declarat pentru ECONOMICA.NET şeful Direcţiei Comerţ Exterior şi Promovare Produse Agricole din cadrul APIA.

Cine poate accesa banii

În cadrul acestui program, UE finanţează atât proiectele venite din acelaşi stat membru (programe simple) cât  proiecte ce provin din cel puţin două state membre ori de la organizaţii reprezentative la nivel UE pentru un anumit sector agricol (program multinaţional). Pot primi finanţarea nerambursabilă însă numai organizaţii sau asocieri ale producătorilor, nu entităţi comerciale singulare.

În ceea ce priveşte cuantumul primit de la UE pe proiect, acesta variază de la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile în cazul programelor simple care se adresează pieţei interne (statele UE inclusiv ţara de origine) la 80% în cazul programelor simple şi multinaţionale care vizează state din afara UE. Mai mult, în cazul în care într-o anumită ţară apar perturbări grave ale pieței, ca, de exemplu, pierderea încrederii consumatorilor în produsele respective, UE poate finanţa chiar şi 85% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Finanţarea este asigurată prin bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA), iar instituţia locală care se ocupă de gestionarea acestor proiecte este APIA. Restul cheltuielilor cad exclusiv în sarcina beneficiarilor.

Ce se poate finanţa 

Prin acest program cu finanţare de la UE, asociaţiile de producători din România pot primi bani pentru realizarea de campanii de relații publice și de informare, pentru a participa la evenimente, târguri și expoziții de importanță națională, europeană și internațională sau pentru orice alte tipuri de proiecte care au drept scop informarea consumatorilor şi promovarea unor anumite categorii de produse alimentare. Produsele pentru care pot fi organizate astfel de campanii sunt: bere, ciocolată şi produse derivate, pâine, produse de patiserie, prăjituri, produse de cofetărie, biscuiţi şi alte produse de panificaţie, băuturi produse din extracte de plante, paste făinoase, sare, gume şi răşini naturale, pastă de muştar, porumb dulce, bumbac.

În ceea ce priveşte pieţele vizate, anul acesta Comisia va finanţa proiectele destinate statelor membre dar şi pe cele din cinci  regiuni geografice definite precum China, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan; SUA şi/sau Canada; America Centrală, America de Sud şi zona Caraibilor;Asia de Sud-Est şi anume Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda, Timorul de Est şi Vietnam; Orientul Mijlociu şi Africa.

Ce produse se pot promova cu bani europeni

Produsele care pot fi promovate în UE sau în alte ţări terţe cu bani europeni trebuie să respecte anumite condiţii de calitate certificate. Astfel, pot depune proiecte producătorii agricoli care au produse cu Denumire de Origine Protejate (DOP), cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP), cei cu Specialităţi Tradiţionale Garantate (STG); care produc după metoda ecologică, sau au simbolul grafic al produselor agricole de calitate specifice regiunilor ultraperiferice. Totodată, sunt eligibili cei care respectă schemele naţionale de calitate.

Un posibil proiect

Anul trecut, România a avut două proiecte de promovare a produselor româneşti acceptate de Comisia Europeană pentru finanţare: unul pentru produse bio şi unul pentru vinuri. Banii- peste 3,5 milioane de euro pentru promovarea produselor ecologice în România, Germania şi Franţa pe o perioadă de trei ani – nu au mai ajus însă la destinaţie pentru că beneficiarii au căzut testul birocraţiei. Ei nu au reuşit să atribuie în timp util, prin licitaţie publică,  contractul privind prestarea serviciilor de publicitate unui organism de implementare (agenţie de publicitate, PR etc). „Datorită birocraţiei excesive a SEAP-ului am pierdut banii. Potrivit legislaţiei vechi, trebuie să acceptăm oferta cu preţul cel mai mic (…). Am obţinut de două ori prelungirea termenelor, dar a treia oară nu s-a mai putut, aşa că am pierdut banii”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Avraham Marian Cioceanu, Preşedinte Bio România, asociaţia care a câştigat proiectul. Acesta susţine însă că vor încerca din nou anul acesta. „Suntem interesaţi să depunem din nou un proiect”, a mai spus el.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...