‘Mai mult de jumătate dintre respondenţii din România au în plan creşterea investiţiilor în cercetare şi dezvoltare în următoarele 12-24 luni, comparativ cu anul trecut, în timp ce 63% intenţionează să cheltuie mai mult în următorii trei-cinci ani. Principala motivaţie pentru companii o reprezintă noul program de fonduri europene (2014 – 2020) cu subvenţii noi pentru R&D, care le oferă motivaţia de a co-finanţa proiecte de cercetare şi dezvoltare’, se arată în document.
Potrivit acestuia, o susţinere mai mare din partea autorităţilor sub forma unor ajutoare sau facilităţi fiscale ar putea duce la creşterea investiţiilor în cercetare şi dezvoltare.
‘37% dintre respondenţi (din România n.r.) au cheltuit între 1% şi 5% din cifra de afaceri pentru activităţi de cercetare şi dezvoltare, iar 22% au cheltuit peste 5% din cifra lor de afaceri. Procentul companiilor care au declarat că nu au cheltuieli cu cercetarea şi dezvoltarea a scăzut faţă de anul anterior (29% în 2014 şi 16% în 2015). Aproape trei sferturi dintre respondenţi (73%) consideră că investiţiile în cercetare şi dezvoltare au crescut competitivitatea produselor/serviciilor lor, similar cu anul trecut. O mare parte dintre respondenţi intenţionează să investească mai mult în activităţi de cercetare şi dezvoltare, comparativ cu anul trecut: 51% planifică investiţii mai mari în următorii 1-2 ani, iar 63% în următorii 3-5 ani’, menţionează sursa citată.
Raportul mai arată că aproape jumătate dintre respondenţi nu sunt la curent cu facilităţile fiscale şi granturile pentru cercetare şi dezvoltare.
Ediţia din acest an a Deloitte CE Research & Development (R&D) Survey include zece ţări din Europa Centrală: Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Peste 400 de persoane au participat la sondaj în perioada noiembrie 2015 – februarie 2016.