Doar 13 oraşe din lume au cel mai bun echilibru între viaţa profesională şi cea privată – studiu

Doar treisprezece oraşe din întreaga lume au cel mai bun echilibru între orele de muncă şi timpul liber, conform unui clasament realizat de compania britanică Expert Market cu ajutorul datelor furnizate de grupul bancar elveţian UBS.
Economica.net - sâm, 04 iun. 2016, 17:58
Doar 13 oraşe din lume au cel mai bun echilibru între viaţa profesională şi cea privată - studiu

În realizarea topului, publicat la 23 mai, au fost luate în considerare informaţii privind numărul de ore lucrate pe săptămână şi pe an, precum şi zilele de vacanţă pe care şi le iau angajaţii din cele mai mari şi mai importante oraşe la nivel mondial.

Toate cele 13 oraşe se află în Europa şi provin din 12 ţări. Franţa este singura naţiune care are două astfel de oraşe în acest clasament, în care nu figurează, în schimb, niciun oraş din Marea Britanie.

Angajaţii din fiecare oraş de pe listă lucrează mai puţin de 33,5 ore pe săptămână, cei din oraşul care conduce topul lucrând doar 30,8 ore pe săptămână.

Clasamentul, reluat online şi de Business Insider şi World Economic Forum, este următorul:

13. Madrid, Spania – 33,28 de ore lucrate pe săptămână. Muncitorii spanioli au reputaţia de a-şi lua o pauză pentru siestă după-amiaza, pentru a evita dogoarea soarelui, iar această siestă reduce numărul orelor de lucru substanţial.

12. Amsterdam, Olanda – 33,20 ore. Celebru pentru a fi unul dintre oraşele cele mai lipsite de griji din Europa, se pare că reputaţia Amsterdamului este justificată. Locuitorii lui muncesc în medie 1.726 de ore pe an, cu 165 mai puţin decât media globală.

11. Munchen, Germania – 33,1 ore. Angajaţii din oraşul bavarez, faimos pentru fotbalul său de top şi festivităţile de Oktoberfest, îşi iau în medie 29 de zile de vacanţă în fiecare an, reducând numărul orelor lucrate la cel mai scăzut nivel comparativ cu oricare alt oraş din Germania.

10. Bruxelles, Belgia – 33,02 ore. Locuitorii Bruxelles-ului îşi iau cele mai puţine zile de concediu faţă de orice oraş de pe această listă – doar 18 pe an. Acest lucru nu-i împiedică însă să aibă unul dintre cele mai bune raporturi muncă/timp liber din întreaga lume, lucrând doar 1.717 ore pe an.

9. Vilnius, Lituania – 33 de ore. Lucrând doar 33 de ore pe săptămână, mai puţin de şapte pe zi într-o săptămână de cinci zile, locuitorii din capitala Lituaniei pot ajunge la un echilibru destul de bun între timpul de lucru şi cel de petrecere a timpului liber.

8. Luxemburg, Luxemburg – 32,75 ore. Luxemburg este una dintre cele mai mici ţări din Europa şi, ca urmare, muncitorii par a fi destul de relaxaţi cu privire la cât de mult muncesc, petrecând la serviciu doar 1.703 ore pe an şi luându-şi 31 zile de concediu.

7. Copenhaga, Danemarca – 32,64 ore. Copenhaga a fost votat recent drept oraşul cu a 9-a cea mai bună calitate de viaţă de pe glob. O parte din acest succes depinde, probabil, de atitudinea relaxată a locuitorilor săi faţă de muncă. Un angajat de nivel mediu din Copenhaga lucrează cu 11,4% mai puţine ore decât media globală.

6. Milano, Italia – 32,52 ore. În pofida faptului că este centrul financiar al ţării, în acest oraş muncitorii sunt cei mai relaxaţi din toată Italia atunci când vine vorba de a lucra, petrecând cu aproape 12% mai puţine ore la birou comparativ cu media la nivel mondial.

5. Viena, Austria – 32,27 ore. Lucrătorii din capitala Austriei lucrează în medie doar 1.678 ore în fiecare an şi îşi iau 27 de zile de concediu pe an.

4. Helsinki, Finlanda – 31,91 ore. Muncind mai puţin de 32 de ore pe săptămână, sau puţin sub şase ore şi jumătate pe zi într-o săptămână de lucru de cinci zile, angajaţii din capitala Finlandei petrec la serviciu cu peste 14 % mai puţin timp decât media la nivel mondial.

3. Moscova, Rusia – 31,66 ore. Nu numai că moscoviţii lucrează doar 1.646 oră pe an, dar îşi iau şi aproape 31 de zile de vacanţă anual.

2. Lyon, Franţa – 31,36 ore. În ciuda faptului că este oraşul cu cel de-al doilea cel mai bun echilibru între viaţa profesională şi cea privată din lume, Lyon nu este chiar în partea de sus a listei din Franţa. Cu toate acestea, muncitorii alocă doar 1.630 ore de muncă pe an şi beneficiază de 28,5 zile de vacanţă.

1. Paris, Franţa – 30.84 ore. Parizienii sunt cei mai comozi oameni din orice mare oraş, lucrând doar sub 31 de ore pe săptămână, sau 1.603,8 ore în fiecare an. Aceasta înseamnă cu 18% mai puţin decât media globală.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Muncii își propune ca România să ajungă până în 2027 la o rată de angajare a persoanelor cu dizabilităţi de minimum 55% din numărul total al acestora
Ministerul Muncii își propune ca România să ajungă până în 2027 la o rată de angajare a persoanelor cu dizabilităţi ...
Ministerul Muncii îşi propune ca România să atingă, până în 2027, o rată de angajare a persoanelor cu dizabilităţi de minimum 55% din numărul total al acestora, iar cel puţin 4% din......
O nouă achiziție externă făcută de TeraPlast. Compania cumpără 70% din Optiplast, al treilea cel mai mare producător de ambalaje flexibile din Croația
O nouă achiziție externă făcută de TeraPlast. Compania cumpără 70% din Optiplast, al treilea cel mai mare producător ...
Grupul TeraPlast anunță semnarea unui acord de achiziție prin care preia 70% din capitalul social al companiei Optiplast, ...
Sphera Franchise Group, deținătorul brandurilor KFC, Pizza Hut și Taco Bell în România, anunță că începe plata dividendelor pentru anul 2023
Sphera Franchise Group, deținătorul brandurilor KFC, Pizza Hut și Taco Bell în România, anunță că începe plata dividendelor ...
Conducerea Sphera Franchise Group S.A. informează investitorii de la Bursa de Valori București că în urmă hotărârii ...
Nuclearelectrica anunță schimbări în conducerea societății. Sucursala CNE Cernavodă va avea un nou director
Nuclearelectrica anunță schimbări în conducerea societății. Sucursala CNE Cernavodă va avea un nou director
Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. (“SNN”) informează acționarii și investitorii că, în perioada următoare, ...