Echipele centralei încearcă în prezent să stabilească cauzele acestei opriri automate a centralei, a explicat purtătoarea de cuvânt a operatorului nuclear, Anne-Sophie Hugé.
‘Mecanismul de securitate face parte din concepţia centralei’, potrivit sursei citate. Aceasta se opreşte automat atunci când este detectată o anomalie.
Deputaţii olandezi au adoptat marţi un text prin care au solicitat guvernului lor să ceară Belgiei să oprească două dintre reactoarele sale nucleare, Doel 3 şi Tihange 2, a căror siguranţă stârneşte controverse.
‘Textul a fost adoptat cu 78 voturi pentru şi 72 împotrivă’, a declarat un purtător de cuvânt al camerei inferioare a Parlamentului, Nancy Podt-van Ulden. Moţiunea a fost depusă de laburiştii PvdA şi socialiştii SP.
‘Dat fiind faptul că reactoarele belgiene Tihange şi Doel, aflate în apropierea Olandei, sunt adesea oprite din cauza problemelor de securitate’, deputaţii cer ‘guvernului olandez să se asocieze cu Germania şi Luxemburg şi să roage guvernul belgian să închidă Tihange şi Doel’, se arată în text.
Siguranţa centralelor belgiene a provocat numeroase controverse în ultimii ani în Belgia şi în ţările vecine. Germania şi Luxemburg au cerut în luna aprilie oprirea provizorie a reactoarelor Doel 3 şi Tihange 2, ale căror cuve prezintă mii de microfisuri, în aşteptarea unor teste suplimentare.
Belgia, prin intermediul Agenţiei pentru Control Nuclear (AFCN), a replicat că centralele sale îndeplinesc ‘cele mai severe condiţii de siguranţă’ şi nu există ‘niciun motiv’ să se conformeze cererilor venite din partea Germaniei şi Luxemburgului.
Ministrul olandez al infrastructurii şi mediului, Melanie Schultz van Haegen, care a vizitat în luna ianuarie centrala Doel, a afirmat la acea vreme că ţara sa are ‘îngrijorări’ serioase cu privire la parcul nuclear belgian.