Mai mult de un miliard de noi utilizatori de internet se vor alătura comunităţii globale, de la 3 miliarde în 2015, la 4,1 miliarde în 2020. Transformarea digitizării la nivel mondial prin utilizarea de dispozitive personale şi răspândirea conexiunilor de tip machine-to-machine (M2M) va avea un impact şi mai mare asupra creşterii traficului. În următorii cinci ani, reţelele IP globale vor susţine 10 miliarde de noi dispozitive şi conexiuni, în creştere de la 16,3 miliarde în 2015, la 26,3 miliarde până în 2020. Până în 2020 vor există, în medie, 3,4 dispozitive şi conexiuni aferente per capita, în creştere de la 2,2 dispozitive şi conexiuni în 2015.
‘România este recunoscută pentru vitezele mari la Internet şi, în general, pentru infrastructura de telecomunicaţii bine dezvoltată. Creşterea numărului de utilizatori şi a dispozitivelor care să beneficieze de reţele va fi accelerată în perioada următoare, atât pe zona rezidenţială, cât şi în segmentul business. În acest context, acum mai mult ca oricând, trebuie să conştientizăm nevoia de avea infrastructuri sigure şi scalabile’, a declarat Dorin Pena, director general Cisco România.
Evoluţia pe care o înregistrează fenomenul ‘Internet of Things’ (IoT) e un generator de trafic. Aplicaţii precum supravegherea video, contorizarea inteligentă, monitorizarea stării de sănătate şi alte servicii M2M înseamnă noi cerinţe la nivel de reţea şi determină creşterea graduală a traficului. La nivel global, conexiunile M2M vor creşte de aproape trei ori, de la 4,9 miliarde în 2015, la 12,2 miliarde până în 2020, reprezentând aproape jumătate (46%) din totalul dispozitivelor conectate. Zona medicală va creşte de cinci ori, înregistrând cea mai rapidă evoluţie, de la 144 de milioane de conexiuni în 2015, la 729 milioane în 2020.
Locuinţele conectate vor genera cel mai mare procent din conexiunile M2M, aproape jumătate, cu un total de 5,8 miliarde până în 2020, de la 2,4 miliarde în 2015. Serviciile video şi de conţinut continuă să genereze cel mai mare trafic comparativ cu celelalte aplicaţii. Conţinutul video va reprezenta 79% din traficul pe internet până în 2020, de la 63% în 2015. Până în 2020, în fiecare lună se vor consuma trei mii de miliarde de minute video online. Conţinutul video în format HD şi Ultra HD va reprezenta 82% din traficul video pe internet până în 2020, de la 53% în 2015.
Odată cu creşterea dependenţei de reţelele broadband mobile şi fixe, furnizorii de servicii, guvernele, companiile şi consumatorii individuali sunt tot mai preocupaţi de securitate. În realizarea acestei prognoze, Cisco a colaborat pentru prima dată cu Arbor Networks pentru a ajuta la cuantificarea ameninţărilor actuale şi viitoare ale atacurilor DDos (Distributed Denial of Service). Incidentele DDoS pot paraliza reţelele prin suprasolicitarea serverelor şi a dispozitivelor de reţea cu trafic de la mai multe adrese IP. Noua analiză DDoS sugerează că aceste tipuri de breşe pot genera până la 10% din totalul traficului unei ţări. În următorii cinci ani, atacurile DDoS vor creşte de la 6,6 milioane la 17 milioane. Aceste constatări subliniază necesitatea unor măsuri extinse de securitate pentru a proteja datele şi pentru a reduce expunerea reţelei la astfel de riscuri