‘Celor care au vaci de carne înregistrate trebuie să le dau anul acesta 1.248 de euro pe cap de vacă, adică mai cumpăr odată vaca. De ce? Pentru că cerinţele impuse anul trecut în loc să ducă la înscrierea a 20.000 de vaci au dus la înscrierea la doar 8.400 de vaci. De asemenea, pentru un hectar de tomate voi da 10.800 de euro şi 844 euro la vaca de lapte, iar dacă nu le voi da aceste sume fermierilor va trebui să le dau înapoi la Bruxelles şi îmi asum această decizie. Dar şi în aceste condiţii vom pierde 24 de milioane de euro pentru că nu reuşesc să acopăr sumele respective’, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, la Realitatea TV.
Acesta susţine că în primii doi ani, pe noua Politică Agricolă Comună, se putea printr-o decizie politică să se aplice cât mai puţine scheme de plată şi într-o astfel de situaţie plăţile erau demult finalizate.
‘Ce să vă spun că dăm subvenţii la viermii de mătase, la o mulţime de produse care nu se justifică. Sumele sunt extrem de mici, dar pentru fiecare e un subcontract între APIA şi furnizorul de soft. Toate acestea au fost negândite la momentul respectiv’, a precizat Irimescu.
În altă ordine de idei, ministrul a mai spus că peste 788.000 de fermieri au primit deja mai mult de miliard de euro din plăţile europene de peste 1,6 miliarde de euro, iar în zilele acestea intră la plată fermierii mari care sunt controlaţi ani de an.
‘Peste 788.000 de fermieri au primit deja plăţile directe din 880.000, iar ca suma plătită, din cele 1,6 miliarde de euro, avem peste un miliard şi ceva, respectiv 255 milioane de euro în noiembrie ca plăţi în avans, iar diferenţa din 8 aprilie. Mai sunt însă două categorii de fermieri care nu şi-au primit banii şi este vorba de fermierii mari care sunt controlaţi an de an. Este aici o problemă pe care trebuie să o rezolvăm în anii următori. (…) dar o bună parte au fost plătiţi, iar ceilalţi vor intra zilele acestea la plată, sigur încet cu încetul, nu toţi în aceeaşi zi. Mai este o categorie de fermieri care nu şi-au primit plăţile, respectiv cei din domeniul zootehnic’, a spus Irimescu.
În opinia şefului de la MADR, cei mai afectaţi de întârzierea subvenţiilor au fost fermierii mari, care au de la câteva sute de hectare în sus, nu fermierii mici.
‘Cei mai afectaţi sunt fermierii cu ferme mari, adică cei câteva mii, care deţin de la câteva sute de hectare în sus, pentru că ei avut de cumpărat inputuri substanţiale şi au avut credite, însă fermierul adevărat nu este neapărat în aşteptarea acestor bani, dar sunt de acord că este un venit important şi trebuie să intre mai rapid banii în cont’, a explicat ministrul Agriculturii.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat pe 8 iunie că a autorizat la plată aproape 800.000 de fermieri, iar suma virată în conturile acestora pentru Campania 2015 depăşeşte 1,2 miliarde de euro în două luni de la debutul plăţilor.