Grigorescu, despre Hidroelectrica: Următoarea etapă este selecţia unui Consiliu de Supraveghere profesionist şi integru

Următoarea etapă în ceea ce priveşte Hidroelectrica este selecţia unui Consiliu de Supraveghere profesionist şi integru, care să sprijine dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor de producţie şi creşterea eficienţei economice, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, în urma anunţului privind ieşirea din insolvenţă a companiei, scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 21 iun. 2016, 20:45
Grigorescu, despre Hidroelectrica: Următoarea etapă este selecţia unui Consiliu de Supraveghere profesionist şi integru

‘Salutăm decizia instanţei privind îndeplinirea condiţiilor de ieşire din insolvenţă a companiei Hidroelectrica, una dintre cele mai importante societăţi din energie. A fost parcurs un proces complex de restructurare, care a făcut din Hidroelectrica, astăzi, un pilon al Sistemului Energetic Naţional, o companie profitabilă, cu aspiraţii reale de a deveni inclusiv un lider regional în acest sector. Următoarea etapă este selecţia unui Consiliu de Supraveghere profesionist şi integru, care să dea companiei o viziune strategică şi care să sprijine dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor de producţie şi creşterea eficienţei economice’, a afirmat ministrul, într-un comunicat remis marţi AGERPRES.

Tribunalul Bucureşti a decis, marţi, ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă, a declarat, pentru AGERPRES, Remus Borza, administratorul judiciar al companiei.

‘Decizia nu este definitivă, dar este executorie’, a precizat Borza.

Hidroelectrica se afla în insolvenţă din februarie 2014, pentru a doua oară. Compania a mai fost anterior în procedură de reorganizare judiciară în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

Cea mai importantă măsură din perioada insolvenţei a fost rezilierea celor 11 contracte bilaterale încheiate direct cu mai mulţi traderi de energie şi consumatori finali, aşa-numiţii băieţi deştepţi: Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Energy Financing Team, Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi, Electromagnetica, Electrocarbon, Euro-Pec, Elsid, Luxten.

Mai departe, după ieşirea din insolvenţă, Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, are în vedere listarea la bursă a unui pachet de 15% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea, care este singurul acţionar minoritar al Hidroelectrica, evaluează participaţia sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indică o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru întreaga companie. Aceasta ar putea fi prima ofertă iniţială primară (IPO) a unei companii de stat din România, de la listarea Electrica, în 2014.

În februarie, Hidroelectrica a angajat compania de consultanţă Deloitte pentru servicii de audit financiar asupra situaţiilor financiare întocmite pentru perioada 31 decembrie 2015 – 31 decembrie 2017, inclusiv servicii aferente listării la bursă.

Hidroelectrica a înregistrat, în 2015, un profit brut de 1,1 miliarde lei, de 3,5 ori mai mare decât cel raportat în 2010, anul care până acum fusese cel mai profitabil pentru companie.

În primele cinci luni ale anului, Hidroelectrica a avut o cifră de afaceri de 1,29 miliarde de lei, în scădere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se mai arată în comunicat. Compania a produs în această perioadă o cantitate de energie de 6,9 TWh. Rezultatul financiar a fost mai mic cu 12%, respectiv 560 milioane lei, faţă de 635 milioane lei înregistrat de societate pe primele 5 luni din 2015.

Totodată, în urma scăderii costurilor şi optimizării activităţilor şi fluxurilor, marja profitului brut a crescut de la 40% în 2015 la 43% în 2016.

Hidroelectrica avea la 31 mai 2016 o lichiditate proprie de 1,6 miliarde de lei care creşte în fiecare lună cu circa 100 milioane de lei. Doar din dobânzi la depozitele bancare, Hidroelectrica a câştigat pe primele cinci luni 7,4 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Program Fidelis – Ediţia de iarnă a înregistrat o valoare a subscrierilor de peste 2,6 miliarde lei
Program Fidelis – Ediţia de iarnă a înregistrat o valoare a subscrierilor de peste 2,6 miliarde lei
Ediţia Fidelis din decembrie a întregistrat o valoare a subscrierilor de peste 2,6 miliarde lei şi s-a remarcat printr-un număr record de donatori-investitori care s-au alăturat campaniei......
Comerțul engros – Afacerile au scăzut cu 2,1%, în primele 10 luni din 2024
Comerțul engros – Afacerile au scăzut cu 2,1%, în primele 10 luni din 2024
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut, în primele ...
După promisiuni măreţe, urmează anul austerităţii: pensiile pe contributivitate, pensiile de serviciu şi salariile la stat „îngheţate” – proiect de OUG
După promisiuni măreţe, urmează anul austerităţii: pensiile pe contributivitate, pensiile de serviciu şi salariile ...
Valoarea punctului de referinţă pe baza căruia se stabilesc pensiile bazate pe contributivitate se menţine la 81 de lei ...
Circa 1.000 de MW, puşi în funcţiune în 2024. România are o nouă Strategie Energetică şi Legea pentru eoliene offshore
Circa 1.000 de MW, puşi în funcţiune în 2024. România are o nouă Strategie Energetică şi Legea pentru eoliene offshore
Ministerul Energiei a reuşit să promoveze în 2024, după 17 ani, o nouă Strategie energetică şi este prima ţară de ...