Compania kazahă de stat KazMunayGas a ajuns la un acord cu China Energy Company Limited (CEFC) pentru vânzarea unui pachet de 51% din acţiunile KMG International către chinezi. Tranzacţia este însă pusă sub semnul întrebării de ancheta DIICOT privind modul în care a fost privatizată rafinăria Petromidia.
KMG International (fosta Rompetrol Group NV), Oifield exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA) şi Rompetrol Rafinare (rafinăria Petromidia Năvodari) au fost citate ca părţi civile în dosar, fiind vizate de decizii de sechestru pentru recuperarea daunelor. „Investigaţia ar putea avea consecinţe negative semnificative din punct de vedere financiar pentru KMG International. Fitch va clarifica situaţia ratingului companiei, aflat în curs de evaluare cu perspectivă negativă, odată ce va fi finalizată schimbarea acţionarului şi vor fi clarificate potenţialele consecinţe rezultând din investigaţia DIICOT”, se arată într-un comunicat publicat, miercuri, de Fitch Ratings.
La începutul lunii mai, DIICOT a pus sechestru pe rafinăria Petromidia, precum şi pe bunurilor mobile şi imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.72 miliarde de lei, 290,78 milioane de dolari şi 34,94 de milioane de euro, în dosarul Rompetrol II.
Cele trei companii au atacat măsura luată de procurori, solicitând ridicarea sechestrului, însă instanţa supremă le-a respins vineri cererea. KMG International a anunţat că va da statul român în judecată la tribunalele internaţionale.
Ancheta vizează 14 persoane, între care patru foşti miniştri – Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea.
Rompetrol este ajutată, în privinţa ratingului de credit, de prăbuşirea preţului petrolului, care a condus la creşterea marjelor de profit în industria de rafinare. Pe de altă parte, Fitch consideră că grupul este puternic îndatorat, iar legăturile puternice cu grupul kazah KMG neutralizează în mare măsură această problemă. Preluarea participaţiei majoritate la Rompetrol de către chinezi pune sub semnul întrebării potenţialul sprijin pe care l-ar putea obţine compania din parte acţionarilor.