Lira sterlină se depreciază şi ajunge la cel mai scăzut nivel de după 1985

Temerile că rezultatul votului la referendumul istoric de joi din Marea Britanie va fi în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană au dus vineri dimineaţă la o depreciere semnificativă a lirei sterline, care a ajuns la cel mai scăzut nivel în raport cu dolarul american din ultimii peste 30 de ani, transmite DPA.
Economica.net - vin, 24 iun. 2016, 03:35
Lira sterlină se depreciază şi ajunge la cel mai scăzut nivel de după 1985

La primele ore ale dimineţii, lira era cotată sub nivelul de 1,35/dolar, pentru prima dată după 1985.

Lira s-a depreciat vineri cu peste 7,5 % în raport cu dolarul, ajungând aproape de nivelul minim atins în 1985, şi cu 6 % faţă de euro, în urma triumfului ‘Brexitului’ la referendumul din Marea Britanie, relatează agenţia EFE.

Rezultatul referendumului a dus la o scădere de până la 11% a cotaţiei lirei sterline în raport cu dolarul american, de la nivelul maxim anual atins joi, de 1,4877 dolari, la cel minim de 1,3237 dolari, la care ajuns pe parcursul sesiunii de vineri.

 

Reacţia investitorilor faţă de decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană a început să se reflecte în cotaţia monedei naţionale încă de la ora 5,28, când lira sterlină a scăzut cu 11 % în raport cu dolarul şi a fost cotată la 1,3237 dolari, nivelul cel mai mic de după 1985, când a ajuns la 1,0520 dolari.

 

Astfel, deprecierea monedei britanice a confirmat previziunile analiştilor, precum cei de la AXA Investment Management, care estimau ‘o scădere de 10 % a lirei în raport cu dolarul’, însă prăbuşirea sa până la 1,3237 dolari a fost sub intervalul de 1,36 – 1,41 dolari preconizat de economistul şef al Saxo Bank, Steen Jakobsen.

 

Totuşi, pe parcursul sesiunii, lira s-a mai stabilizat în raport cu dolarul şi s-a situat la 1,3634 unităţi, puţin după ora 14,00, cu o depreciere de 8% faţă de bancnota verde.

 

La finalul zilei, lira era cotată la 1,375 dolari, cu 7,54 % sub cotaţia anterioară, în raport cu moneda americană.

 

Euro a continuat vineri să se impună în raport cu lira, care, după ce au fost făcute publice rezultatele referendumului, s-a prăbuşit cu 7,9 % în faţa monedei unice, până la 1,2033 euro, nivel ce nu mai fusese atins din martie 2014.

 

Lira a înregistrat astfel cel mai mare regres în raport cu euro de după decembrie 2008, când s-a depreciat cu 3,09 %.

 

Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul dolarului, lira a reuşit să-şi mai revină pe parcursul sesiunii, însă la finalul zilei încă mai era cu 6 % în scădere, fiind cotată la 1,228 euro.

 

Cu toate acestea, în pofida faptului că euro s-a consolidat în raport cu lira sterlină, analiştii se tem de consecinţele negative asupra monedei unice, afectate de Brexit.

 

Astfel, directorul de riscuri de la Ebury, Enrique Diaz-Alvarez, consideră că ‘nivelurile cotaţiilor actuale euro-dolar nu ţin cont de înrăutăţirea contextului politic’ şi în următoarele săptămâni ‘tendinţa euro va fi considerabil de scădere’.

 

Analiştii de la Goldman Sachs estimează o ‘depreciere mai mică’ a euro, ca urmare a incertitudinilor legate de Brexit şi a paşilor care vor fi urmaţi în timpul procesului de ieşire din UE.

 

Euro a scăzut vineri cu 2,16 % în raport cu dolarul american, cu 0,67 % faţă de francul elveţian şi cu 5,78 % faţă de yenul japonez.

 

Protagonista zilei, lira, s-a depreciat, de asemenea, în raport cu aceste valute, considerate de refugiu, principalele opţiuni de cumpărare ale investitorilor pe parcursul sesiunii de vineri. Astfel, lira a pierdut 11,08% în raport cu moneda niponă, ajungând la 140,02 yeni, şi 6,54 % faţă de francul elveţian, până la 1,332 franci.

 

Turbulenţele înregistrate vineri pe piaţa valutară se vor repeta zilele următoare, estimează analiştii.

 

‘În următoarele şase luni, lira s-ar putea deprecia cu circa 10 %’, precizează un comunicat al Goldman Sachs, în timp ce economistul Beka Finance, Victor Peiro, crede că această scădere ar putea fi înregistrată în următoarele zile.


Te-ar mai putea interesa și
Prețul spot al energiei electrice mai și scade. Ieftinire de 16% în decembrie, prețul anului 2024 e aproape identic cu cel din 2023
Prețul spot al energiei electrice mai și scade. Ieftinire de 16% în decembrie, prețul anului 2024 e aproape identic cu ...
Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU), a scăzut cu 16% față de luna precedentă, în care crescuse însă exploziv. Dar tot este mare....
Pakistan începe construcţia unui „mega-reactor” nuclear de concepţie chineză, cu o capacitate de producţie de 1.200 MWşi care va costa 4,8 miliarde de dolari
Pakistan începe construcţia unui „mega-reactor” nuclear de concepţie chineză, cu o capacitate de producţie ...
Pakistan a demarat construcţia unui nou reactor nuclear, de concepţie chineză, care va putea să producă 1.200 de megawaţi ...
Confederația Antreprenorilor și Investitorilor din România (CAIR): Ordonanța-trenuleț nu va aduce rezultatele aşteptate dacă nu se stimulează economia
Confederația Antreprenorilor și Investitorilor din România (CAIR): Ordonanța-trenuleț nu va aduce rezultatele aşteptate ...
Confederația Antreprenorilor și Investitorilor din Român (CAIR) atrage atenția că ordonanța austerității nu va aduce ...
Petrol România -Producţia de ţiţei a scăzut cu 3,9% în primele 10 luni din 2024. Importurile au crescut cu 4,9%
Petrol România -Producţia de ţiţei a scăzut cu 3,9% în primele 10 luni din 2024. Importurile au crescut cu 4,9%
România a produs, în primele zece luni din 2024, o cantitate de ţiţei de 2,246 milioane de tone echivalent petrol (tep), ...