Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit aproape 1,02 miliarde lei, valoare dublă faţă de cea împrumutată de stat.
Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 2,5%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 1,91%, iar cel mediu – de 1,9% pe an, potrivit datelor BNR.
În 26 şi 26 mai, la precedenta licitaţie de titluri din aceeaşi serie, cu scandenţa în 29 aprilie 2019, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 575 milioane de lei, la un randament maxim de 1,83% şi un randamant mediu de 1,81% pe an.
Randamentele cerute de bănci la titlurile de stat româneşti au început să crească începând din luna martie, pe fondul riscurilor mai mari asociate cu politica fiscală a României în 2016, în special, dar şi pe fondul incertitudinilor externe, legate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
În iunie, Ministerul Finanţelor vrea să emită titluri de stat în lei de 3,76 miliarde lei, uşor peste nivelul din mai, de 3,7 miliarde lei.
Din valoarea totală, 1 miliard lei reprezintă împrumuturi prin certificate de trezorerie şi 2,4 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga 360 milioane de lei din sesiuni suplimentare.
Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.