Vicepreședintele BRD a declarat că activitatea pe zona creditului ipotecar a scăzut foarte mult, ajungând undeva la puțin peste 10 credite aprobate într-o lună (răspuns ironic acordat de vicepreședinte la întrebarea moderatorului). De aceea, cele două departamente menționate analizează acum cât de oportun este să scadă nivelul avansului de la 35%.
“Observăm că există o serie de bănci care dau credite ipotecare cu 20% sau 25%, dar o fac diferențiat, în funcție de tipologia clientului. De aceea și analiza pe care o face BRD la ora actuală este una fină, care analizează profilurile de risc existente și care va dura probabil ceva timp”, a declarant Gheorghe Marinel.
Intervalul mai mare de timp de care are nevoie și sistemul bancar, nu doar BRD Groupe Societe Generale, se datorează faptului că impactul legii dării în plată nu a fost încă sufficient de bine evaluat de băncile comerciale. Pentru că, așa cum spun și reprezentanții BRD și cei ai BCR există cazuri în care au venit să dea în plată nu doar cazuri sociale, ci și personae care au făcut credit pentru a cumpăra un al doilea imobil și au constat acum că e prea scump să îl mai ramburseze.
Declarația a survenit în contextual în care, la nivelul sectorului bancar se constată un adevărat blocaj pe piața creditării ipotecare, după cum a subliniat Dana Demetrian, vicepreședinte retail BCR.
În prezent, Prima Casă constituie majoritatea împrumuturilor imobiliare și este de altfel şi cel mai ieftin credit. Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, instituţia care acordă garanţiile pentru creditele acordate prin programul „Prima Casă”, mai avea disponibile, la data de 14 iunie, garanţii în valoare de 380 de milioane de lei pentru aceste împrumuturi.
Încă dinainte de intrarea în vigoare a Legii, 11 bănci au majorat avansul la creditele ipotecare în lei și euro: Banca Românească (35% la cele în lei, 40% la cele în euro), Raiffeisen Bank (35% la cele în lei, 40% la cele în euro), Alpha Bank (30% la cele în lei, 40% la cele în euro), BRD (35% la cele în lei), Bancpost (33% la cele în lei, 43% la cele în euro), Garanti Bank (40% la cele în euro), Intesa Sanpaolo Bank (25% la cele în lei), CEC Bank (30% la cele în lei și euro), BCR (35% la cele în lei), ING Bank (25% la cele în lei), Banca Transilvania (20-30%), UniCredit (25% la creditele în lei) şi OTP Bank (20% atât pentru lei, cât şi pentru euro)